Rôzne

FOTO: Ako vyzerajú nové zberné nádoby a kompostéry a ako ich môžete získať

V marci odštartovala distribúcia hnedých kontajnerov a kompostérov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad. Máte ich doma už aj vy?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ako vyzerajú nové zberné nádoby a kompostéry a ako ich môžete získať
10
Galéria
Zdroj: OLO a.s.

Kontajnery na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad sú vyrobené z recyklovateľného materiálu, sú odolné voči UV žiareniu, nízkym aj vysokým teplotám, majú mriežku na prevzdušňovanie odpadu a ich hladká povrchová úprava zabraňuje zachytávaniu nečistôt.

Ako získať nádoby

Pri podaní žiadosti na Oddelení miestnych daní, poplatkov a licencií na Blagoevovej 9 si môžete zvoliť hnedú nádobu 120l alebo 240l, prípadne kompostér v troch veľkostiach – 400l, 620l alebo 1000l.

„Spolu s kompostérom dostanete aj brožúrku o kompostovaní a manuál ako ho jednoducho a rýchlo zložíte. Distribúcia hnedých nádob aj kompostérov prebieha neustále. Nádoby distribuujeme od pondelka do soboty od 6:00 do 18:00 hod. Kompostéry zasa cez víkendy, v sobotu a v nedeľu,“ informuje spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu, a. s. (OLO). Nádoby si môžete po predchádzajúcej dohode vyzdvihnúť aj osobne priamo v spoločnosti OLO na Ivánskej ceste 22. Kontakty: 02/50 110 111, e-mail zakazka@olo.sk.

Zákonná povinnosť

Od 1. januára 2017 je v zmysle všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta o nakladaní s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom povinná každá domácnosť v individuálnej bytovej výstavbe požiadať hlavné mesto o dodanie buď kompostovacieho zásobníka alebo zbernej nádoby s minimálnym objemom 120 litrov. Obyvatelia rodinných domov tiež musia zabezpečiť odvoz odpadu minimálne jedenkrát za 14 dní v období od marca do novembera.

Až 20-tisíc domácností ročne vyprodukuje vyše 5-tisíc ton bioodpadu. Veľká časť z tohto odpadu končila doteraz nesprávne, v nádobách na zmesový odpad. Zmeniť by to malo nové nariadenie. Domácnosti si môžu vybrať buď kompostovací zásobník na individuálne kompostovanie alebo zbernú nádobu s pravidelným odvozom.

Takto vyzerajú hnedé zberné nádoby na bioodpad zo záhrad a kompostéry:

Zberné nádoby a kompostéry
10
Galéria
Zdroj: OLO a.s.
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM