Kultúra Kultúra

Filkovu výstavu v SNG možno absolvovať s audiosprievodcom

Slovenská národná galéria v Bratislave pripravila audiosprievodcu k svojej výstave Stano Filko: Poézia o priestore – kozme.

Ilustračný obrázok k článku Filkovu výstavu v SNG možno absolvovať s audiosprievodcom
Zdroj: SNG

„Aplikácia pre mobilné zariadenia, obsahujúca odborný výklad pre každú z miestností výstavy v slovenskom a anglickom jazyku, bola vyvinutá v lab.SNG, obsah pripravilo oddelenie galerijnej pedagogiky SNG v spolupráci s kurátormi výstavy. Je dostupná zdarma na stiahnutie pre iOS a Android, a je tiež k dispozícii na mieste výstavy v smartfónoch na zapožičanie,“ informuje o novinke Ladislava Gnacková zo SNG.

Osobnostné verzie

Podľa kurátorov expozície Stano Filko patrí do generácie umelcov, ktorí v polovici 60. rokov v pomerne konzervatívnom kultúrnom prostredí na Slovensku spôsobili zásadný prevrat a nadviazali na aktuálne umelecké smery vo svete a vytvorili originálne, osobnostné verzie.

Názov výstavy je podľa rovnomenného environmentu vystaveného na Expo 1970 v japonskej Osake, kde vyvrcholili autorove dovtedajšie umelecké úspechy aj cestovateľské plány. Sľubnú kariéru na dlhý čas prerušili politické a spoločenské dôsledky po okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy (1968) a následnou normalizáciou.

Túto neslobodu ukončil emigráciou (1981) cez Spolkovú republiku Nemecko do vysnívanej Ameriky. V New Yorku žil do roku 1990, kedy sa vrátil do Bratislavy.

Autor s obrovským dielom

„Stano Filko je autor s obrovským dielom. SNG má teraz veľmi obmedzené výstavné priestory, ale keďže pripravujeme samostatnú publikáciu, ktorá by vôbec prvýkrát mapovala podrobnejšie istú časť jeho tvorby začali sme 60. – 70. rokmi. Urobili sme výber z toho materiálu. Začali sme jeho prácami, ktoré sú prvé a zároveň možno aj najznámejšie. Bol autor zvláštneho rangu, ktorý dokázal pracovať s miniatúrami aj s najväčšími objektmi. Na výstave sú monumentálne projekty – environmenty aj množstvo prác, ktorými obsiahol všetky výtvarné média, ktoré sa v 60. a 70. rokoch objavili, až na videá, pretože u nás vtedy nebol k tomu prístup,“ povedal Aurel Hrabušický, ktorý expozíciu kurátorsky pripravil s kolegyňou v SNG Luciou Gregorovou Stach.

Výstavu nájdete na prízemí a treťom poschodí Esterházyho paláca SNG, kde potrvá do 18. septembra.

Čítajte aj: Festivalovo-športový víkend nabitý dobrou náladou je tu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM