ELA Rôzne Správy

Falošný web proti Korčokovi vytvoril bratislavský podnikateľ: V minulosti sponzoroval Harabina

Bývalý sponzor neúspešného kandidáta na prezidenta Štefana Harabina Igor Cako sa priznal, že vytvoril falošný web proti Korčokovi.

Ilustračný obrázok k článku Falošný web proti Korčokovi vytvoril bratislavský podnikateľ: V minulosti sponzoroval Harabina
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Informáciu priniesla nezisková mimovládna organizácia Transparency International Slovensko. Podľa nej bratislavský podnikateľ Igor Cako, niekdajší sponzor iného kandidáta na hlavu štátu, vložil niekoľko tisíc eur do propagácie falošného webu prezidentského kandidáta Ivana Korčoka.

Reklamu platí cez svoju firmu Erste Consulting, ktorá poslala v prezidentských voľbách 2019 kandidátovi Štefanovi Harabinovi dar vo výške 12 460 eur.

Na falošnom webe sú vytrhnuté z kontextu citácie Ivana Korčoka a viaceré účelovo manipulované informácie. Korčok už oznámil, že podá trestné oznámenie.

V telefonickom rozhovore to TI podnikateľ potvrdil. Web ivankorcok2024.sk nielen sponzoruje, ale ho aj vytvoril. „Firma web propaguje aj na Facebooku cez konto Dôležité pre vašu budúcnosť. Za posledné dni mohla vložiť do reklamy tisíc eur, vďaka čomu sa zobrazila státisícom užívateľov sociálnej siete. Facebook pri jednej z reklám dnes zobrazil informáciu, že bola zmazaná pre porušovanie pravidiel. Odstránená bola aj samotná stránka, zatiaľ nie je jasné, na základe čoho,“ uvádza mimovládna organizácia na sociálnej sieti.

Transparency International Slovensko zdôrazňuje, že takáto antikampaň je v rozpore s pravidlami, ktoré nedovoľujú platené zapojenie tretích strán do propagácie kandidátov.

„Cako v telefonickom rozhovore nevedel odpovedať na otázku, prečo porušuje zákon. Vyžiadal si zaslať otázky cez e-mail,“ informuje organizácia.

Na propagáciu falošného antikampaňového webu upozornila česká mimovládka Bez Dezinfa.

❗ BÝVALÝ SPONZOR HARABINA VLOŽIL TISÍCE EUR DO ANTIKAMPANE IVANKORČOK2024.SK 💳🗳️ Bratislavský podnikateľ Igor Cako...

Posted by Transparency International Slovensko on Wednesday, April 3, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM