KAW Samospráva

Existuje v centre Bratislavy miesto v absolútnom tichu? Župan prezradí aj to, ako vyzerajú Vianoce u Drobovcov

Bratislavský župan Juraj Droba sa snaží počas Vianoc na chvíľu zabudnúť na všetky pracovné problémy. Ako trávi sviatočné dni?

Ilustračný obrázok k článku Existuje v centre Bratislavy miesto v absolútnom tichu? Župan prezradí aj to, ako vyzerajú Vianoce u Drobovcov
Zdroj: Juraj Droba

Vianočné sviatky sú aj pre rodinu bratislavského župana Juraja Drobu najväčším sviatkom v roku. Trávi ich s rodinou a najbližšími.

„Mám 48 rokov a pamätám si, že iba jedenkrát som netrávil Vianoce s najbližšími, keďže som bol odcestovaný v zahraničí. Ale inak trávime sviatky spolu, buď u mňa doma, u rodičov alebo u môjho brata. Vždy sa snažíme byť spolu celá rodina,“ hovorí Juraj Droba.

Kapor musí byť

Vianočné zvyky u Drobovcov sa veľmi nelíšia od ostatných slovenských rodín. „K Vianociam patrí klasická štedrá večera, po ktorej nasleduje rozbaľovanie darčekov. Také chvíle rozjímania pri vianočnej hudbe a sviečkach, keď sedíme, jeme a je nám dobre,“ opisuje vianočný večer Juraj Droba.

K obľúbeným sviatočným jedlám predsedu BSK patrí kapor so zemiakovým šalátom, ako aj oblátky s medom a orechmi pri pohári „bubliniek“.

Juraj Droba sa snaží počas Vianoc na chvíľu zabudnúť na všetky pracovné problémy. "Vydýcham sa, urobím si poriadok na stole, v telefóne. Snažím sa prečítať aspoň jednu – dve knihy a popri dobrom jedení sa snažím aj trochu športovať, aby som nezískal zimnú pneumatiku, aj keď myslím, že u mňa je už celoročná, usmieva sa župan.

Zimné prechádzky na Kalvárii

Obľúbených miest na zimné prechádzky má Juraj Droba viac. Najlepšie sa však cíti na Kalvárii.

„Veľmi rád sa prejdem po Hlbokej ulici na Kalváriu. V zimnom období tam väčšinou nebýva nikto, takže posedieť si na lavičke a rozjímať v absolútnom tichu v centre Bratislavy je pre mňa naozaj veľmi osviežujúce,“ hovorí Droba.

Adventný čas už tradične venuje aj návšteve bratislavských vianočných trhov a bokom nezostane ani kultúra.

„Vianočné trhy sú samozrejme povinná jazda. Snažím sa nevynechať novoročný koncert. Jedine, keď som odcestovaný alebo som na horách, tak nestíham,“ vysvetľuje Juraj Droba.

Hor sa do hôr!

Po pokojných vianočných sviatkov však už balí kufre a smeruje do hôr. „Chodievam väčšinou do Vysokých Tatier. Tento rok ideme do Tatranskej Lomnice so synom, priateľkou a jej rodinou. Inokedy sa vyberieme aj na lyžovačku do Rakúska, ale snažím sa byť čo najviac doma, čiže Tatry sú minimálne v období Vianoc pre mňa určite preferovanou destináciou,“ teší sa na zasnežené pláne Juraj Droba.

Na fotografii: Tri generácie Drobovcov.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM