Kultúra

Dnes sa v Bratislave začína Medzinárodný festival adventnej a vianočnej hudby

Otváracím koncertom v Jezuitskom kostole Najsvätejšieho Spasiteľa v centre Bratislavy sa dnes o 19.00 h začne 9. ročník Medzinárodného festivalu adventnej a vianočnej hudby. Toto podujatie už tradične umocňuje predvianočnú atmosféru v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Dnes sa v Bratislave začína Medzinárodný festival adventnej a vianočnej hudby
Zdroj: TASR

„Tento rok sa na festivale zúčastňuje 12 speváckych zborov z Česka, Ruska, Poľska, Veľkej Británie, Litvy, Lotyšska, ale i z ďalekej Južnej Afriky, ktorá patrí k tradičným účastníkom festivalu. Už otvárací koncert sľubuje krásny zážitok – predstavia sa zbory z Veľkej Británie – Elmbridge Choir a Elmbridge Ladies Choir a zbory z Južnej Afriky, medzi nimi aj St.Cyprian's Ma­rimba Ensemble, ktorý mal veľký ohlas i na predchádzajúcich ročníkoch,“ povedal umelecký riaditeľ festivalu Milan Kolena.

Ako uviedol, aj v tomto roku je súčasťou festivalu medzinárodná súťaž, ktorá sa uskutoční v sobotu od 09.00 do 16.00 h v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Zúčastnené zbory budú súťažiť vo viacerých kategóriách – zmiešané zbory, ženské spevácke zbory, detské a mládežnícke zbory, ako i v kategórii sakrálna hudba s inštrumentálnym sprievodom. Výsledky súťaže vyhlásia v sobotu o 16.30 h.

Všetky spevácke zbory dostanú diplomy za účasť a tí lepší diplomy za umiestnenie podľa počtu získaných bodov v Zlatom pásme, Striebornom či Bronzovom pásme.

Festivalové koncerty sa v dňoch konania festivalu (4.-6. decembra) uskutočnia vždy večer o 19.00 h v Jezuitskom kostole a zúčastnené zbory budú v popoludňajších hodinách vystupovať na Vianočných trhoch na Hlavnom námestí.

V nedeľu 7. decembra predpoludním festival uzavrie koncert speváckych zborov z Ruska v Kostole sv. Štefana na Župnom námestí.

Na všetky festivalové podujatia je vstup voľný.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM