KAW Správy Samospráva

Dlhé diely budú krajšie a zelenšie. Pribudnú tam desiatky stromov

Cieľom hlavného mesta je vysadiť 10-tisíc drevín a do roku 2022 vytvoriť tri nové mestské aleje.

Ilustračný obrázok k článku Dlhé diely budú krajšie a zelenšie. Pribudnú tam desiatky stromov
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Karlova Ves

Na sídliskách, ktoré sú husto obývané, sa každý strom počíta! Hoci za Dlhými dielmi sú rozsiahle lúky a lesy, priamo medzi domami situácia nie veľmi priaznivá a v lete je často problém nájsť príjemný tieň.

Stromy vo vnútroblokoch

Mestská časť Bratislava-Karlova Ves v spolupráci s hlavným mestom sa preto rozhodli uštedriť sídlisku ďalšiu dávku zelene. Nové stromy by mali počas jesene pribudnúť na tzv. školskom námestí, v areáli ZŠ Alexandra Dubčeka či v údolí medzi Hlaváčikovou a Iskerníkovou ulicou.

„Na novú zeleň sa môžu tešiť aj vo vnútroblokoch Majerníkova – Pribišova, Jána Stanislava – Ľudovíta Fullu, v okolí Veternicovej i nad pešou zónou na Pribišovej ulici. Presné miesta budú známe po preverení inžinierskych sietí v mieste plánovanej výsadby,“ informuje mestská časť na svojom webe.

Za ďalšie stromy môžu obyvatelia sídliska vďačiť iniciatíve hlavného mesta pod názvom 10 000 stromov. Má pomôcť systematickej obnove drevín v meste.

Od minulého roka mesto vysadilo už 1016 stromov. Cieľom je vysadiť 10-tisíc drevín a do roku 2022 vytvoriť tri nové mestské aleje. Práve stromy vysadené na jeseň majú najlepšie podmienky na uchytenie.

Podporiť spomínanú iniciatívu môže verejnosť a tiež partneri z radov firiem a inštitúcií, ktorí si môžu vybrať z konkrétnych stromov alebo dostupných plôch po celom meste.

„Projekt je možné podporiť ľubovoľnou sumou na výsadbu stromov alebo dokonca darovať niekomu celý strom. Náklady na výsadbu jedného dospelého stromu, vrátane povýsadbovej starostlivosti sú približne 700 eur. Všetky potrebné informácie je možné nájsť na stránke www.10000stromov.sk,“ dodáva magistrát.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM