Samospráva

Deti z Rusoviec nemusia chodiť do školy v Petržalke

Obyvatelia Rusoviec požadujú, aby MÚ riešil situáciu s kapacitou v škole v predstihu a v prvom rade zrušil spoločný školský obvod Rusoviec s Čunovom.

Ilustračný obrázok k článku Deti z Rusoviec nemusia chodiť do školy v Petržalke
Zdroj: TASR

Deti z Rusoviec nebudú musieť v nadchádzajúcom školskom roku cestovať do školy v Petržalke. Túto bratislavskú mestskú časť (MsČ) však najneskôr v školskom roku 2017/2018 čaká pre nedostatok miest v základnej škole (ZŠ) zmena školského obvodu.

Potvrdil to starosta Rusoviec Dušan Antoš, ktorý čelil kritike viacerých občanov za návrh, aby pod školský obvod v MsČ Bratislava-Petržalka patrili deti z nových ulíc v Rusovciach.

„Snažil som sa riešiť situáciu, ako som najlepšie vedel, keďže hrozilo, že ZŠ nebude schopná v septembri tohto roka prijať všetky deti, ktoré patria do spoločného obvodu Rusoviec a Čunova,“ uviedol starosta Rusoviec s tým, že návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) stiahol, pretože pre školský rok 2016/2017 sa napokon podarilo nájsť chýbajúce priestory pre prvákov zrušením čajovne a knižnice v ZŠ.

Spoločný školský obvod Rusoviec s Čunovom

„Bývalá riaditeľka školy takúto možnosť odmietla. Podarilo sa mi to dohodnúť až po jej odchode so zastupujúcou riaditeľkou Martou Šmidákovou, ktorá je až do nástupu nového riaditeľa (1.8.2016) dočasne poverená riadením školy,“ spresnil Antoš.

Obyvatelia nových ulíc v Rusovciach sa však obávajú, že takýto návrh VZN, ktorý považujú za diskriminačný, sa uplatní o rok, keď na zápis do ZŠ príde viac detí a súčasné opatrenie stačiť nebude.

Požadujú preto, aby MÚ riešil situáciu v predstihu a v prvom rade zrušil spoločný školský obvod Rusoviec s Čunovom, ktoré nemá vlastnú základnú školu a deti z tejto obce navštevujú dlhodobo školu v Rusovciach. Starosta prisľúbil, že o tejto možnosti bude rokovať so starostkou Čunova.

Rodičia budúcich školákov v Rusovciach nie sú spokojní ani s tým, že do školy v MsČ Petržalka by mali cestovať prváci. Preto žiadajú, aby sa do petržalského obvodu začlenili všetky ulice v Rusovciach a aby do tamojšej školy cestovali žiaci z druhého stupňa ZŠ.

Čítajte aj: V Jarovciach možno bude Film Park

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM