Rôzne

Darujte hodiny rehabilitácie smejkovi Viťkovi a pomôžte mu postaviť sa na nohy

Viťko je veselý chlapček, a hoci má už 6 rokov, stále nechodí a nestojí samostatne a má obmedzenú slovnú zásobu.

Ilustračný obrázok k článku Darujte hodiny rehabilitácie smejkovi Viťkovi a pomôžte mu postaviť sa na nohy
8
Galéria
Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk

Viťko je najmladší z troch bratov a hoci má už 6 rokov, stále nechodí a nestojí samostatne a má obmedzenú slovnú zásobu. Narodil sa s krásnymi rozmermi (4 060 g, 53 cm) a do 16. mesiaca bol zdravý.

Prebudenie

Krátko po predošlej chorobe bol zaočkovaný MMR vakcínou a po prekonanom zápale mozgu sa celý jeho vývoj zastavil, a dokonca vo vývoji aj zacúval. Neurológom vyslovené „oneskorené motorické zaostávanie“ sa v 20. mesiaci zmenilo na diagnózu spastická kvadruparéza s axiálnou hypotóniou, obraz DMO.

Začal sa kolotoč rehabilitácií, oblečkové terapie, bobath, vojta, feldenkrais, devény, hipoterapia, klasická fyzioterapia… V roku 2013 začal navštevovať Dr. Augustínovú v Egypte a vďaka špeciálnej liečbe došlo po piatich liečbach v priebehu štyroch rokov k výraznému zmenšeniu spasticity. V roku 2014 sme Viťka detoxikovali od parazitov, ťažkých kovov a očkovania a vtedy sa všetko začalo meniť k lepšiemu, akoby sme ho zobudili zo zimného spánku.

Za 2,5 roka od detoxikácie začal rozprávať pár slov (predtým bolo všetko len eee), začal sám jesť lyžičkou a vidličkou, začal používať aktívne chodítko, chodiť za ruku a koncom roku 2015 začal robiť na krátke vzdialenosti samostatné kroky. V lete roku 2016 sa Viťko začal pýtať na záchod, čo bol veľký pokrok! Pribudli nám nové slová, učí sa obliekať a vyzliekať a chodenie a státie je stále s väčšou istotou. Kočík sme v roku 2016 zamenili za aktívny vozík, aby bol Viťko aj pri presúvaní samostatnejší.

Dlhá cesta

Viťka toho čaká ešte veľa – samostatná chôdza, resp. chôdza s paličkami, zlepšenie reči, naštartovanie komunikácie cez tablet, aj cez znakovú reč, ktorá by mohla byť predvojom reči ako takej. Začne intenzívne pracovať aj na jemnej motorike a porozumení, aby mohol o rok – dva nastúpiť do školy. Celý Viťkov príbeh si môžete prečítať na portáli ĽudiaĽuďom.sk.

Tento rok 2017 chcú Viťkovi rodičia pokračovať v terapiách, pretože chôdzu trénujú už u všetkých terapeutov a sú presvedčení, že čím viac bude chodiť, tým viac mu chôdza bude prirodzená a nebude sa jej báť. Doma, žiaľ, ešte nechodí.

Nič z terapií, ktoré Viťko absolvuje, neprepláca zdravotná poisťovňa. Rodina malého smejka je preto vďačná za akúkoľvek čiastku, ktorá odľahčí ich rozpočet a uľahči malému Viťkovi cestu za samostatnou chôdzou a plnohodnotným životom.

Pomáha aj Sheraton

Viťkov príbeh zaujal zamestnancov hotelu Sheraton a v spolupráci s portálom ĽudiaĽuďom.sk sa budú v aukcii dražiť rôzne vouchre hotelu Sheraton. Výťažok sa pripíše na účet vedený na portáli https://www.ludialudom.sk/vyzvy/4132 a pomôže financovať pravidelnú rehabilitáciu. Aukcia hotelu Sheraton je uverejnená TU a bude trvať 2 týždne.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: ĽudiaĽuďom.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM