Rôzne

CVI: Podpora motorického vývinu detí raného veku

Centrum včasnej intervencie (CVI) v Bratislave sa venuje deťom a rodinám s rizikovým vývinom. V hlavnom meste funguje centrum necelý rok.

Ilustračný obrázok k článku CVI: Podpora motorického vývinu detí raného veku
Zdroj: Dnes24.sk

Centrum včasnej intervencie Bratislava na Hálkovej ulici 11, vďaka finančnej podpore Nadácie pre deti Slovenska v grantovom programe Dôvera, od 1. júna 2015 do 31. decembra 2015 realizovalo pre rodiny detí s rizikovým vývinom raného a predškolského veku stretnutia s tímom poradcov zamerané na podporu vývinu dieťaťa, zvlášť oblasti motorického vývinu detí.

Rodinám aktivity v projekte umožnili:

  1. stať sa členom tímu participujúcim na rozhodnutiach týkajúcich sa dieťaťa a rodiny,
  2. lepšie porozumieť konkrétnym potrebám vlastného dieťaťa,
  3. prispôsobiť si čas stretnutia s odborníkmi v domácom prostredí priamo individuálnym potrebám dieťaťa,
  4. možnosť zapojiť aj ostatných členov rodiny do cvičenia s dieťaťom – starí rodičia, súrodenci,
  5. identifikovať najvhodnejšie miesto na cvičenie v domácom prostredí
  6. zapožičať si pomôcky potrebné na cvičenie rodine,
  7. spolu s tímom odborníkov hľadať možnosti ako prepojiť samotné cvičenie s efektivitou a využitím osvojených vzorcov reagovania v bežnom živote v domácom prostredí – správne polohovanie, vhodná stolička a poloha na kŕmenie.....

Prínos projektu spočíval aj v možnosti zosúladiť prístupy jednotlivých špecialistov participujúcich na starostlivosti o rodinu a dieťa so zdravotným postihnutím, v osvojení si základných polohových reakcií odporúčaných fyzioterapeutom inými odborníkmi tímu – psychológ, špeciálny pedagóg a tiež rodičmi, ale aj v lepšom porozumení dieťaťu a potrebám rodiny v jej vlastnom domácom prostredí.

Projekt s názvom** „Podpora motorického vývinu detí raného veku“** bol zameraný na posilnenie a podporu vývinu dieťaťa v jednotlivých vývinových oblastiach motoriky, vnímania, reči sociálneho vývinu dieťaťa so zdravotným postihnutím alebo rizikovým vývinom raného a predškolského veku. Súčasťou projektu však bolo zároveň poskytnutie podpory rodičom, posilnenie ich vlastných rodičovských kompetencií.

Čo je to CVI?

Centrum včasnej intervencie Bratislava je nezisková organizácia ktorá poskytuje odborné služby, podporu a pomoc rodinám, v ktorých sa narodilo dieťa s rizikovým vývinom alebo ktoré vychovávajú dieťa so zdravotným postihnutím vo veku od 0 do 7 rokov.

Včasná intervencia predstavuje pre rodinu podporu a pomoc poskytovanú prostredníctvom terénnej služby priamo v domácom prostredí rodiny, poprípade ambulantnej služby v priestoroch centra. Centrum združuje odborníkov z pomáhajúcich profesií – špeciálnych/li­ečebných pedagógov, logopédov, psychológov, sociálnych pracovníkov a fyzioterapeutov, ktorí sa v spolupráci s rodinou na báze partnerského prístupu usilujú podporiť rodinu, pričom stavajú na silách a schopnostiach jej jednotlivých rodiny.

Efektivita stimulácie vývinu dieťaťa je do značnej miery závislá od možnosti, kvality a frekvencie podpory vývinu dieťaťa. V rámci realizovaného projektu bola pre mnohé z rodín prínosom možnosť získať podporu fyzioterapeuta priamo v domácom prostredí, v potrebnej frekvencii, za účasti a kooperácie viacerých odborníkov transdiscipli­nárneho tímu Centra včasnej intervencie Bratislava.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM