Správy

Čoskoro by mohlo prísť riešenie v otázke náhradného bývania

Riešenie problematiky náhradného nájomného bývania v Bratislave momentálne ministerstvo dopravy spolu so všetkými zainteresovanými stranami finalizuje.

Ilustračný obrázok k článku Čoskoro by mohlo prísť riešenie v otázke náhradného bývania
4
Galéria
Zdroj: Facebook

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja tvrdí, že riešenie náhradného bývania by malo byť už onedlho. „Hneď ako uzavrieme všetky záležitosti, budeme o podobe riešenia informovať,“ povedala hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

Hľadajú riešenie

Koncom októbra pritom rezort dopravy informoval, že spoločne s bratislavským magistrátom našli spoločnú reč v otázke, ako vyriešiť problém s reštituovanými bytmi a okrem novej výstavby sa riešenie hľadá aj v kúpe už postavených bytov z prostriedkov, ktoré má na tento účel rezort vyčlenené.

Problém reštituovaných bytov je podľa ministerstva v hlavnom meste najvypuklejší, keďže zákonný nárok na náhradné bývanie tu majú obyvatelia 580 bytov. To predstavuje 75 percent zo všetkých zákonných nárokov v rámci celého Slovenska.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na novembrovom mestskom zastupiteľstve informoval, že pokrokom je konkrétnejšia debata so štátom o ďalších riešeniach tejto problematiky, ktoré sú podľa jeho slov viac vo finančnom vyjadrení. „Nechcem ale predbiehať výsledky tejto debaty, lebo nie je nič písomne. Sú to všetko diskusie so zástupcami ministerstva,“ povedal.

Mesto môže prísť o milióny eur

Žiadatelia a reštituenti náhradných nájomných bytov môžu od minulého týždňa vo vyhradenom čase získať informácie o stave zabezpečenia bytových náhrad. Každú stredu od 9:00 do 11:00 hod. budú informácie poskytovať odborní zamestnanci mesta v kancelárii prvého kontaktu na bratislavskom magistráte.

Hlavné mesto musí podľa zákona do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov z reštituovaných bytov, inak im bude musieť preplácať rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Táto suma môže dosiahnuť až štyri milióny eur ročne.

Mesto má v súčasnosti vybraných šesť lokalít, kde chce náhradné byty postaviť. Magistrát nateraz plánuje výstavbu celkovo 393 náhradných nájomných bytov.

Ilustračný obrázok

Byty
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM