Tomáš Stupavský Rôzne

Čo sa stane s rozostavaným vežiakom na Šancovej ulici? Aktivisti dnes rozbehli proti stavbe petíciu

Proti vežiaku, ktorý má vyrásť na Šancovej ulici v bratislavskom Starom Meste, sa už zdvihla vlna odporu. Skupina aktivistov, medzi ktorými sú aj bratislavskí poslanci, dnes rozbehla proti stavbe petíciu. Investora vyzývajú, aby plánovaný 23-podlažný vežiak zmenšil na osempodlažný.

Ilustračný obrázok k článku Čo sa stane s rozostavaným vežiakom na Šancovej ulici? Aktivisti dnes rozbehli proti stavbe petíciu
Zdroj: TASR

O takejto jeho výške sa totiž uvažovalo pôvodne. Na skelete rozostavanej výškovej budovy, ktorý už roky špatí Šancovú ulicu, by sa malo začať v apríli znova pracovať. Takýto začiatok výstavby uvádza developérska spoločnosť FINEP SK vo zverejnenom zámere, ktorý predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Vežiak polyfunkčného domu s názvom Premiére chce firma dostavať na 22 poschodí (23 podlaží) a do výšky 71 metrov, čo jej dovoľuje aj stavebné povolenie. Nižšie objekty však chce zväčšiť – zastavanú plochu z pôvodných 1514 štvorcových metrov (m2) na 2496 m2 a podlahovú nadzemnú plochu o asi desatinu.

„Nový návrh neiniciuje zvýšenie stavby, ale jej rozšírenie o nový rožný objekt, ktorý bude mať iba päť podlaží,“ povedala riaditeľka FINEP SK Olga Petkova. Investor sa totiž podľa jej slov stal aj vlastníkom nárožnej parcely medzi ulicami Beskydská a Šancová, na mieste bývalého Kovošrotu.

„To mu umožní vytvoriť na ploche ucelené architektonické riešenie, ktorého nové prvky opticky zmenšujú najvyššiu časť objektu,“ zdôrazňuje.

Čo sa stane so zeleňou?

Kedysi mal mať výškový objekt iba osem nadzemných podlaží, a práve to dnes žiada i občianska iniciatíva. Nechce tiež rozširovať objem stavby a žiada tak ponechať na rohu ulíc zeleň.

„Realizácia stavby s plánovanými 23 nadzemnými podlažiami zhorší kvalitu bývania a života v lokalite, ktorá už dnes nevyhovuje podmienkam zdravého bývania – nevyhovujúca dopravná situácia, prekročenie maximálne povolenej hranice hluku a emisií,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii jeden z členov občianskej iniciatívy, mestský poslanec Gábor Grendel.

Prečítajte si tiež: Vežiak na Šancovej sa má zväčšiť. Od apríla sa začne na stavbe opäť pracovať

Stavba, ktorá počíta s 260 bytovými jednotkami, zhorší podľa občianskej iniciatívy dopravu na Kolibu i dopravnú obslužnosť Šancovej ulice. „Nový návrh zjednodušuje prístup do objektu a zároveň nezaťažuje plynulosť dopravy na frekventovanej ulici Šancová,“ argumentuje Petkova s tým, že vjazd do objektu má byť z Beskydskej.

Iniciátori petície tiež vravia o urbanistickej nevhodnosti stavby, ktorá pre svoju výšku nezapadne do okolitého prostredia a zhorší niektoré zo základných výhľadov na Bratislavu. „Stavba je plánovaná v pamiatkovej zóne, kde by nemali byť realizované takéto stavebné objekty,“ upozorňujú. Firma argumentuje, že celý objekt bol navrhnutý a posúdený vo vzťahu na okolitú zástavbu, a to vzhľadom na akustiku a svetlotechniku. „Spĺňa všetky záväzné požiadavky právnych noriem,“ zdôraznila Petkova.

Zmenám v projekte sa musí zabrániť

V petícii aktivisti žiadajú, aby pamiatkari, hlavné mesto, mestská časť Staré Mesto i Okresný úrad Bratislava preskúmali predložený zámer a zmenu stavby neumožnili. „Zároveň vyzývame investora, aby upustil od zväčšovania rozsahu projektu, ktorý len ťažko možno nazvať spoločensky zodpovedným podnikaním, a realizoval stavbu len v rozsahu podľa pôvodného stavebného povolenia do výšky osem nadzemných podlaží,“ tvrdí občianska iniciatíva.

V projekte Šancová–Premiére má byť 12.829 štvorcových metrov podlahovej plochy nadzemnej stavby bytov a apartmánov a približne 950 štvorcových metrov podlahovej plochy komerčných priestorov, na ktoré pripadá 199 parkovacích miest v objekte. Firma plánuje začať podľa zámeru v apríli a skončiť o dva roky. Predpokladá, že celkové náklady na výstavbu sa vyšplhajú na približne 11,74 milióna eur.

Stavbu dosiaľ brzdili zmeny v projekte, pôvodne mala mať totiž iba osem podlaží, a tiež zmena majiteľov. Objekt najprv stavala firma Istroreal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM