Maros Palesch Kultúra

Cirkus Paciento prvý krát na detskej neurológii v Bratislave

„Čáry, máry, láry, fáry, nech sa dnes všetko podarí!“ Táto úžasná, čarovná formulka už tento rok fungovala na prvý šup na detských onkologických oddeleniach v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach a my veríme, že ešte dlho fungovať bude. Tentoraz

V termíne od 15. do 18. novembra 2010 strávia zdravotní klauni štyri krásne dni na oddelení detskej neurológie. Počas jednotlivých návštev sa s deťmi podelia o nemalé zručnosti z oblasti kúzlenia, žonglovania, výroby masiek a používania najrozličnejších rekvizít. Deti – budúci klauni „odkopírujú“ od dospeláckych kolegov spôsob ako vytvárať dobrú náladu a šíriť smiech, aj keď všetky deti na svete majú k nemu blízko.

Keď choroba cestičku k úsmevu zahatá, treba zavolať tých, ktorí vedia, ako ju nenechať zvíťaziť. Vďaka Cirkusu Paciento nájdu deti ľahšie cestu späť a na tvárach im už zakrátko svieti usmievavé slniečko.

Nemocničné izby sa akoby mihnutím čarovného prútika zmenia na skúšobňu či skôr maringotku plnú smiechu, radosti a očakávania.

Samotná príprava Cirkusu Paciento je i podľa slov doktora Trubku oveľa osobnejšia ako „klasická“ zdravotná klauniáda. „Deti, personál aj rodičia vytvárajú pri prípravách vynikajúcu priateľskú (skoro až rodinnú) atmosféru. Radi sa učia „cirkusové kúsky“ a veľmi sa tešia na predstavenie.“

Celý program vyvrcholí dnes, 18. novembra, o 14:00 predstavením pod krásnym cirkusovým šapitó pre publikum z radov rodičov, zdravotníckeho personálu a ostatných detí.

„Cieľom projektu Cirkus Paciento je vzbudiť u dlhodobo chorých malých pacientov záujem o život, lebo ak má pacient záujem o čokoľvek, znamená to, že má chuť žiť. Záujem o život je dôležitou súčasťou liečebného procesu,“ konštatuje umelecký riaditeľ občianskeho združenia Červený Nos Clowndoctors Gary Edwards.

Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Zdroj: OZ Červený Nos Clowndoctors

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM