Alexandra Húsková Rôzne

Chystá sa veľký cyklosúboj Bratislavy s Banskou Bystricou. Ktoré mesto odbicykluje viac kilometrov?

V rámci Európskeho týždňa mobility a akcie Presadni na Bicykel 2015 sa uskutoční historicky prvý cyklosúboj miest a ich obyvateľov. Súťažiť sa bude počas dvoch hodín na šprintérskych trenažéroch. Príďte aj vy a rozhodnite o víťazstve pre západ alebo stred Slovenska!

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa veľký cyklosúboj Bratislavy s Banskou Bystricou. Ktoré mesto odbicykluje viac kilometrov?
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom akcie je upozorniť na mestskú cyklistiku. Účastníci dvojhodinového zápolenia podporia myšlienku Európskeho týždňa mobility – Mestá patria aj bicyklom!

Bratislava vyzvala na súboj Banskú Bystricu, v rámci európskej kampane Európsky týždeň mobility, čo znamená, že od 16. do 22. septembra sa budú okrem iného organizovať aj podujatia na podporu ekologických druhov dopravy v mestách. Záštitu nad akciou prevzalo Ministerstvo Dopravy SR.

Trúfnete si na Goldsprint? Primátori oboch miest sa už pripravujú na súboj

Práve na týchto šprintérskych trenažéroch sa uskutoční veľký ‪cyklosúboj‬ medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. Obe mestá budú potrebovať vašu aktívnu podporu v šliapaní do pedálov už v stredu 16. septembra od 15:30 v BA pred Auparkom a v BB na námestí SNP. Víťazom sa stane mesto, ktoré nabicykluje za dve hodiny viac kilometrov!

„V oboch mestách budú nainštalované štyri kusy trenažérov Goldsprint, z ktorých dva budú určené pre bicyklovanie a dva na šprint na päťsto metrov,“ potvrdili pre Bratislava24.sk v AMI Communications, ktorá Cyklosúboj organizuje. Údaje budú zaznamenávané na stránke www.cyklo-suboj.sk a po dvoch hodinách šliapania do pedálov bude vyhodnotené víťazné mesto.

Bicyklový šprint by si mali vyskúšať aj primátori oboch zúčastnených miest. Banskobystrický primátor Ján Nosko sa na súťaž pripravuje aj zabehnutím polmaratónu, bratislavský primátor Ivo Nesrovnal sa tiež nenechá zahanbiť – pravidelne totiž beháva na Železnej Studničke. Za Bratislavu bude bicyklovať aj národný cyklokoordinátor – Peter Klučka.

Zapojiť sa bude môcť každý, kto prejaví záujem, teda aj široká verejnosť.

„Bude k tomu vytvorená aj webová stránka a telemost Banská Bystrica – Bratislava, aby sme sa online videli, ako sa k sebe približujeme, čo bude symbolizovať približovanie sa k spoločnej vízii, mať raz v jednom aj druhom meste kvalitnú, čistú, ekologickú dopravu, ktorá nemá veľké nároky na priestor, neuberá zo životného prostredia, ale zároveň je pohodlná a bezpečná pre obyvateľov,“ vysvetlila Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy z Banskej Bystrice, ktorá je aj národnou koordinátorkou kampane Európsky týždeň mobility.

Program

Streda 16.9. od 14:00 hod. na námestí pred Auparkom zo strany Sadu Janka Kráľa

  • cyklosúboj 15:30 – 17:30
  • výstava bicyklov od histórie až po súčasnosť
  • rozhovory s národným cyklokoordinátorom Petrom Klučkom
  • cyklo dielňa s mechanikmi
  • program a súťaže pre deti
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM