Nina Táborská Krimi

Chodci v električkovom tuneli neohrozujú len svoj život. Nevedia ale, že Dopravný podnik ich má pod drobnohľadom

Len pred týždňom sa v tuneli pod Hradom prechádzali dvaja chodci, ktorí pred privolanou políciou utiekli cez únikovú šachtu. Títo kaskadéri si pravdepodobne neuvedomujú, akú škodu svojím chovaním môžu spôsobiť. Dopravný podnik Bratislava vysvetľuje prečo.

Ilustračný obrázok k článku Chodci v električkovom tuneli neohrozujú len svoj život. Nevedia ale, že Dopravný podnik ich má pod drobnohľadom
Zdroj: TASR

DPB tento rok po tridsiatich rokoch pristúpil ku komplexnej obnove a modernizácii svojho pracoviska a vybudoval moderný dispečing centra dopravy. Ten dnes riadi celý chod MHD v hlavnom meste.

Pracovisko dispečingu sleduje polohu vozidla v reálnom čase, kontroluje nadväznosť spojov s priamym prehľadom o odchýlkach od cestovného poriadku a zároveň sleduje ďalšie informácie o vozidlách, ako je spotreba, či rýchlosť.

Systém rovnako spolupracuje so záchranármi, políciou či hasičmi. To, že napríklad chodci v tuneli sú pod drobnohľadom dispečingu si veľakrát ani neuvedomujú, rovnako ako fakt, že neriskujú len svoj život, ale ohrozujú aj ostatných cestujúcich.

Pýtali sme sa Dopravného podniku, ako funguje nie len systém, ale aj čo je s hazardérmi, ktorí pešo chodia cez tunel pre električky. Pre Bratislava24.sk odpovedala hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Čo hrozí nie len chodcom, ktorí si takto „skracujú“ cestu cez tunel, ale aj ostatným cestujúcim?

Chodci alebo cyklisti sa vystavujú riziku, keď sa nachádzajú v tuneli pod Hradom, kde premávajú električky. Môže dôjsť k zrážke a vážnym následkom. Dopravný podnik Bratislava má však nepretržitý 24-hodinový kamerový systém celého priestoru tunela, takže na pracovisku dispečingu sú tieto osoby okamžite zaregistrované. Na miesto sa ihneď vyšle dispečing, ktorý v prípade vážnej situácie použije vozidlo s prednostným právom jazdy. Zároveň dispečeri DPB kontaktujú políciu, ktorá na miesto vyšle hliadku.

Stávajú sa podobné prípady často?

Prípady sledujeme priamo z pracoviska dispečingu. Spravidla sa v tuneli pod Hradom nachádzajú osoby v nočných hodinách, keď už električková doprava nepremáva. Vaäčšinou ide o chodcov pod vplyvom alkoholu, ktorých ďalej rieši polícia.

Podarí sa väčšinou takýchto hazardérov zadržať?

Vďaka kamerovému systému, ktorý priestor monitoruje a pracovníkom dispečingu, ktorí vďaka modernizovanému pracovisku dokážu mať okamžitý prehľad o situácii, väčšinou sa takýchto ľudí, podarí zadržať a následne ich rieši polícia.

Stalo sa už, že podobný prípad skončil tragicky?

Našťastie sme v priestore tunela kolíziu s chodcom nezaznamenali, je to ale práve vďala včasnému upozorneniu vodičov MHD. Tí po vypočutí výzvy znížia rýchlosť na minimum a dbajú na opatrnosť. Prínosom je kamerový systém, ktorý monitoruje tunel.

Aký trest čaká ľudí, ktorí takto riskujú nie len svoj život?

Polícia SR ich rieši v rámci platnej legislatívy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM