Nina Táborská Rôzne

Cestujete so zvieraťom na dovolenku? Toto všetko by ste mali vedieť ešte pred cestou

Cestovanie so zvieraťom do krajín Európskej únie si vyžaduje splnenie niekoľkých podmienok. Nestačí však splniť len tie. Obzvlášť opatrní by ste mali byť, ak cestujete s vaším miláčikom počas letných horúčav. Netreba zabúdať, že podobne ako náš organizmus, aj ten zvierací v lete trpí.

Ilustračný obrázok k článku Cestujete so zvieraťom na dovolenku? Toto všetko by ste mali vedieť ešte pred cestou
Zdroj: TASR

Ak sa vyberiete na dovolenku v rámci krajín EÚ s vaším štvornohým členom domácnosti, mali by ste mať na pamäti, že každé spoločenské zviera (psy, mačky, fretky) musí mať cestovný pas, v ňom vyznačené aktuálne očkovanie proti besnote a trvalé nezameniteľné označenie zvieraťa mikročipom. Na dodržiavanie týchto pravidiel upozorňuje aj Sloboda zvierat.

Pri papieroch to nekončí

Počas cesty autom je dôležité robiť pravidelné prestávky a mať stále po ruke misku na vodu a vodu, radí Sloboda zvierat. „Jedla radšej pomenej, najlepšie suchú stravu, granule. Menšie zviera by malo cestovať v prepravke,“ vysvetľuje.

Nikdy nenechávajte žiadne zviera v týchto horúčavách v aute samotné. Pre niekoho je to sa samozrejmosť, pre iných sa takáto možnosť môže zdať celkom neškodná. Príbehov o tom, ako okoloidúci či polícia zachraňovali

Prečítajte si tiež: Sloboda zvierat radí: Horúčavy netrápia len nás, ale aj našich štvornohých miláčikov. Viete, na čo si dávať pozor?

Ani po príchode na dovolenku sa to však nekončí. Zviera musí mať zabezpečený tieň, rovnako ako i my, môže dostať úpal. Preto je najideálnejšie venčiť len ráno a večer keď slnko nie je také silné. Okrem úpalu zvieraťu tiež hrozí, že si o rozhorúčený asfalt môže popáliť labky.

Pozor si treba dať aj pri kúpaní. Jednak doprajte schladenie vášmu zvieraťu iba tam, kde je to povolené a tiež majte na pamäti, že prudké schladenie skokom do ľadovej vody môže mať fatálne následky.

Ak však nechcete svojho miláčika prenášať do zahraničia, a tiež, nie všetky zvieratá znášajú dobre presuny a cestovanie, máte na výber aj iné možnosti.

Varovka alebo psie hotely?

„Ak máte dobrého opatrovateľa, ktorý sa o vaše zviera zodpovedne postará, zvážte aj možnosť, nechať zvieratko u neho,“ radí Sloboda zvierat. Psie hotely sú podľa organizácie poslednou možnosťou. Pri tých je dôležité vopred si overiť, či tu o vaše zvieratko bude postarané profesionálne a s láskou.

Prečítajte si tiež: Dovolenka s vlastnou izbou s gaučom a letná láska. Aj takto vyzerá hotel pre domáce zvieratá

„Mnohí sa pýtajú na možnosti ubytovať svoje zviera v útulku – avšak z kapacitných dôvodov (preplnenosť) a z dôvodu stresov pre zvieratko – povinný pobyt v karanténe, zmena prostredia, spoločné ustajnenie v skupine zvierat – nie je možnosť individuálneho ustajnenia, len pre ťažko socializovateľné, agresívne/sub­misívne zvieratá, choré, staré, túto možnosť neponúkame,“ informuje Sloboda zvierat.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM