Nina Táborská Rôzne

Cestovanie zadarmo rozdeľuje ľudí na dva tábory. Petíciu za jeho zrušenie podpísalo 22-tisíc ľudí

Deti a študenti do 26 rokov, tiež dôchodcovia a seniori od 62 rokov majú od 17. novembra tohto roku cestovať vlakmi bezplatne. Vyplýva to z návrhu na realizáciu opatrení finančného, ekonomického a sociálneho balíčka v železničnej osobnej doprave, ktorý schválila vláda.

Ilustračný obrázok k článku Cestovanie zadarmo rozdeľuje ľudí na dva tábory. Petíciu za jeho zrušenie podpísalo 22-tisíc ľudí
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Zdá sa však, že bezplatné cestovanie pre spomenuté skupiny rozdeľuje ľudí na dva tábory. Dnes sa pred Hlavnou stanicou v Bratislave konala petičná akcia, ktorú zorganizovalo občianske združenie Nová Generácia.

Združenie len minulý týždeň spustilo internetovú petičnú kampaň, ktorú do dnešného dňa podpísalo už 22-tisíc ľudí. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa dnes konala aj písomná petičná akcia, ktorá súčasne prebiehala tiež v Košiciach.

Ako pre Bratislava24.sk povedal predseda občianskeho združenia Nová Generácia Tomáš Smutný,„po minulotýždňovej obrovskej podpore, kedy sme odštartovali internetovú petíciu, pod ktorú sa podpísalo viac ako 22-tisíc ľudí, sme sa rozhodli zorganizovať aj písomnú, v ktorej budeme pokračovať najbližšie mesiace po rôznych miestach na Slovensku.“

Zrkadlo pre vládnu stranu

Podľa jeho slov sa združenie snaží takto osloviť nie len ľudí ale aj premiéra. „Chceme ukázať Robertovi Ficovi, že nesúhlasíme s nezodpovednými rozhodnutiami a návrhmi. Chceli by sme vyzvať premiéra aby inak pomáhal študentom a zameral sa na iné veci ako je napríklad nedostatočná prax. Momentálne Robert Fico študentom viac berie ako dáva,“ doplnil Smutný.

Vlaky zadarmo sú navyše podľa Smutného nie len nezodpovedné opatrenie, ale aj symbol populizmu súčasnej vlády. „Chceli by sme preto nastaviť súčasnej vládnej strane zrkadlo a tiež ukázať, že mladí ľudia sa nenechajú kúpiť 50-ročnými vlakmi,“ zdôraznil predseda združenia Nová Generácia.

„Myslíme si, že všetci mladí ľudia vedia, že vlaky, o ktorých hovorí pán Robert Fico, že sú zadarmo, v skutočnosti nie sú zadarmo. Tie vlaky zaplatia ich rodičia zo svojich daní a taktiež študenti z odvodov z dohôd a z každej študentskej výplaty,“ dodal Smutný.

Dva tábory

Cestovanie zadarmo pre študentov a dôchodcov sa na Slovensku spustí 17. novembra. Bude sa týkať tých spojov, ktoré zabezpečuje štát na základe zmluvy vo verejnom záujme.

To znamená všetkých vnútroštátnych spojov s výnimkou InterCity vlakov. Pôjde o vlaky štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko a tiež spoločnosti RegioJet na trase medzi Bratislavou a Komárnom. Lístky s nulovou cenou sú určené pre miesta v druhej triede.

Na Hlavnej stanici však neboli len tí, ktorým sa bezplatné cestovanie nepozdáva. Prevažne starší ľudia, ktorí sa pristavili, krútili hlavou. Cestovaniu zadarmo sa podľa ich slov pri ich nízkom dôchodku naopak tešia.

Optimizmus neprejavujú regionálne autobusy. Podľa Zväzu autobusovej dopravy takýto krok prinesie samosprávnym krajom výpadok tržieb vo výške 15,8 milióna eur.

Cestovanie vlakmi zadarmo: Na Hlavnej stanici sa podpisovala petícia
1
Galéria
Na Hlavnej stanici sa podpisovala petícia za zrušenie bezplatného cestovania
10
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM