Nina Táborská Rôzne Rôzne

Centru Domec pre ľudí bez domova hrozí zánik, neistú budúcnosť má tiež obľúbená kaviareň v centre

Jedno z mála miest v hlavnom meste, kde ľudia bez domova môžu nájsť odbornú pomoc, bude musieť koncom mesiaca zatvoriť svoje brány. Dôvodom je rozhodnutie mesta Bratislava, ktoré neposkytuje dostatok financií na jeho prevádzku. Údajne tak porušuje zákon.

Ilustračný obrázok k článku Centru Domec pre ľudí bez domova hrozí zánik, neistú budúcnosť má tiež obľúbená kaviareň v centre
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Nízkoprahové denné centrum Domec na Mýtnej ulici, ktorého prevádzkovateľom je občianske združenie Vagus, slúži ľuďom, ktorí sa ocitli na ulici. Tento rok však nezískalo dostatok prostriedkov na svoju prevádzku. Následky tak nenechali na seba dlho čakať a budúcnosť centra je dnes veľmi neistá.

Mesto tento rok navrhlo združeniu príspevok, ktorý pokryje iba 40 percent nákladov potrebných na jeho prevádzku. Vagus upozorňuje, že mesto porušuje platné zákony a tento návrh neprijalo. „Považujeme to za postup proti platnej legislatíve,“ hovorí projektový riaditeľ združenia Vagus Sergej Kára.

„Denne nás navštívi 80 ľudí, ktorí sa u nás najedia, osprchujú, zbavia ochorení, získajú čisté šatstvo a využijú služby našej odbornej poradne. Zároveň sú ohrození i ľudia, ktorí prechádzajú v našom Domci integračným procesom. Ak mesto neprehodnotí svoj postup, tak títo ľudia zostanú v uliciach Bratislavy,“ dodáva Sergej Kára.

Čítajte tiež: Komentár: Ľudia bez domova nie sú holuby. Tým, že nebudú môcť spať na lavičke, ich v meste neubudne

Nezákonný postup

Mesto má povinnosť zabezpečovať financie na chod takýchto centier, nakoľko samé nie je ich poskytovateľom. „Zo strany mesta ide o postoj a postup, ktorým porušuje zákonom stanovené povinnosti a to zabezpečiť a financovať u neverejného poskytovateľa službu odkázaným občanom nachádzajúcim sa v ohrození životne dôležitých potrieb, nakoľko mesto samé nie je schopné takúto sociálnu službu svojim občanom poskytnúť,“ vysvetľuje expertka na zákon o sociálnych službách a hlavný radca podpredsedníčky NR SR Lýdia Brichtová.

Čítajte tiež: Ako funguje centrum Domec

Združenie upozorňuje, že mesto si nesplnilo ani ďalšiu povinnosť, ktorú mu ukladá zákon a to poskytnúť príspevky poskytovateľom tejto služby do konca februára tohto roka. „Je zrejmé, že mesto je v omeškaní so splnením zákonných povinností. Doterajší vývoj nenasvedčuje tomu, že by mesto omeškanie a porušenia viacerých ustanovení zákona o sociálnych službách odstránilo,“ upozorňuje advokát Radovan Pala z advokátskej kancelárie Taylor Wessinf, ktorá združeniu pomáha.

Hlas ľudí bez domova patrí k tým najtichším

Zatvorenie centra by znamenalo, že na ulici sa ocitne viac ako 1800 ľudí, ktorí sú registrovanými klientmi centra, a ktorí len za minulý rok navštívili Domec takmer 14-tisíckrát. Túto pomoc pritom budú mať problém nájsť inde, nakoľko kapacity iných centier sú plné.

Okrem toho je tiež ohrozené fungovanie obľúbenej kaviarne Dobre&Dobré, ktorá nie je samostatným projektom ale priamo súčasťou integračného centra v Domci. „Hlavnou ideou kaviarne je začleniť ľudí bez domova do bežného života a pokúsiť sa ich naštartovať. Ak Domec zatvoríme, bude to priamo vplývať na kaviareň, nakoľko hlavná časť sa odohráva práve tu, kde riešime splátkové kalendáre, pranie, sprchu, pomáhame tu našim zamestnancom zbavovať sa dlhov a vytvoriť si zázemie,“ vysvetľuje Kára. „Posolsvo prečo kaviareň vznikla už nebude existovať. Nebudú totiž ani sociálni pracovníci, ktorí by sa mohli tomu venovať aby kaviareň fungovala,“ dodáva.

Centrum od roku 2014 plní dôležitú úlohu v systéme sociálnej starostlivosti a vďaka svojim integračným programom pomohlo k návratu do bežnej spoločnosti desiatkam ľudí v núdzi.

„Hlas ľudí bez domova patrí v meste k tým najtichším, takmer ho nepočuť, preto mu treba načúvať s otvoreným srdcom,“ hovorí predsedníčka sociálnej komisie a poslankyňa mesta Lucia Štasselová.

Nízkoprahové denné centrum Domec

Domec vznikol koncom roka 2013. Mesto poskytlo občianskemu združeniu Vagus priestory za symbolické euro na desať rokov s tým, že pracovníci združenia museli dať celý priestor dokopy. Denné centrum takéhoto typu v súčasnosti v Bratislave nie je. Domec je otvorený vždy od pondelka do piatka a svojim klientom poskytuje čo najkvalitnejšie služby pre ľudí bez domova. Každý deň ho navštívi v priemere 80 ľudí bez domova, v zimnom období stúpa toto čislo aj na sto klientov denne.

Celkovo sú v Bratislave traja prevádzkovatelia tohto typu dennej starostlivosti a spolu majú kapacitu 160 miest. Tieto kapacitysú však nedostatočné, odborné odhady totiž hovoria, že v hlavnom meste sa nachádza až 4500 ľudí bez domova.

Na reakciu mesta čakáme.

Čítajte tiež: Len Bratislava má približne 5-tisíc ľudí bez domova. Mestu chýbajú pri riešení bezdomovectva rozvinuté sociálne služby

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM