Nina Táborská Samospráva

Čas na pripomienkovanie Matadoru sa kráti. Aký osud čaká historickú Smaltovňu či depo Viedenskej električky?

Minulý rok sa starosta Petržalky rozhodol vzhľadom na zložitosť celého procesu a najmä množstvo pripomienok ako vlastných, tak aj z radov odborníkov, vlastníkov nehnuteľností a obyvateľov danej lokality predĺžiť termín rokovania. Pripomienkovať návrh územného plánu môže každý. Už len do soboty.

Ilustračný obrázok k článku Čas na pripomienkovanie Matadoru sa kráti. Aký osud čaká historickú Smaltovňu či depo Viedenskej električky?
Zdroj: TASR

Návrh územného plánu zóny slúži na reguláciu daného územia a teda určuje regulatívy pre riadenie a koordináciu stavebných aktivít a investičných činností. Zároveň je aj záväzným podkladom pre územné konanie.

Petržalka začala ešte v roku 2008 s tvorbou územného plánu zóny Matador a v roku 2012 vyhlásila mestská časť verejné obstarávanie. V tom istom roku podpísala zmluvu o dielo s architektom Jaroslavom Coplákom, ktorý sa stal spracovateľom plá­nu.

Následne bol tento návrh zadania územného plánu zóny prerokovaný s dotknutými orgánmi štátnej správy, organizáciami aj verejnosťou a koncom roka 2013 petržalské zastupiteľstvo zadanie schválilo. Avšak, návrh sa nestretol zo súhlasom viacerých strán a vzhľadom na množstvo pripomienok predĺžil starosta Petržalky Vladimír Bajan termín na rokovanie až do 28. februára 2015.

„Ani novo stanoveným termínom pre doručovanie pripomienok nie je zďaleka celý proces ukončený, všetky doručené písomné stanoviská bude následne mestská časť v spolupráci so spracovateľom vyhodnocovať a znovu prerokovávať aj s tými, ktorí ich uplatnia,“ informuje vedenie mestskej časti.

Prečítajte si tiež: Viete aká budúcnosť čaká bratislavskú Cvernovku? Ružinov chce do rozhodovania zapojiť aj laickú verejnosť

Cieľom spracovania územného plánu zóny má byť využitie polohového potenciálu lokality, odstránenie ekologických záťaží a aplikácia princípov tvorby sídelných štruktúr so zreteľom na verejnú zeleň. Vytvoriť by sa mala polyfunkčná mestská zóna s prehľadne organizovaným systémom uličných a uzlových verejných priestorov.

Viacerým Petržalčanom prekáža, že územný plán zóny neráta so zachovaním bývalej Smaltovne a s depom Viedenskej električky. Tieto pamiatky sa obyvateľom mestskej časti spájajú so spomienkami na priemyselnú minulosť Petržalky.

Podľa mestskej časti v zozname pamätihodností sú zapísané „Fragmenty budov bývalého výrobného podniku Matador“ a nie „historické priemyselné objekty podniku Matador“ a tak tieto pripomienky nemôžu byť akceptované. Petržalka však prisľúbila, že bude zohľadňovať zachovanie týchto fragmentov.

„Taktiež Depo lokálnej električky nie je v zozname Národných kultúrnych pamiatok, a preto jeho zachovanie nemôže byť podmienkou návrhu zadania. Podmienkou však bude zachovanie pôvodnej historickej staničnej, resp. výpravnej budovy,“ stojí v odvôvodnení MČ.

Návrh nájdete na úradnej tabuli Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Petržalka. Pripomienkovať návrh môže každý.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Do odbornej komisie na ochranu pamiatok na Bratislavskom hrade nás nikto nepozval, tvrdia archeológovia

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM