Tomáš Stupavský Rôzne

Bulhari na Slovensku si v Bratislave uctili pamiatku obetí druhej svetovej vojny

Pri Pamätníku padlých bulharských partizánov na Vajanského nábreží v Bratislave bol dnes pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 70. výročia ukončenia 2.svetovej vojny. Organizovali ho Veľvyslanectvo Bulharskej republiky v SR so Zväzom antifašistov na Slovensku a Bulharským kultúrnym inštitútom.

Ilustračný obrázok k článku Bulhari na Slovensku si v Bratislave uctili pamiatku obetí druhej svetovej vojny
Zdroj: TASR

Na podujatí sa zúčastnili predstavitelia viacerých diplomatických misií na Slovensku, zástupcovia slovenskej štátnej správy a samosprávy i Bulhari žijúci a pracujúci v Bratislave. Tí položili k pamätníku vyše 20 vencov a kytíc za asistencie Čestnej stráže Ministerstva obrany SR a jeho dychovky, ktorá zahrala aj bulharskú a slovenskú štátnu hymnu.

„Šiesty máj je Deň bulharskej armády a hrdinov padlých za slobodu. Uctievame si ich pamiatku aj preto, aby sme si pripomenuli, že ani 70 rokov po najstrašnejšej vojne 20. storočia v Európe nie je všade sloboda. Aj teraz je v rôznych krajinách veľa bojov,“ uviedla v príhovore mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharskej republiky v SR Margarita Ganeva.

Zároveň priblížila pôsobenie bulharských partizánov i armády v bojoch proti fašizmu doma i v zahraničí. Dodala, že v čase 2. svetovej vojny bojovali v Slovenskom národnom povstaní bulharskí občania, ktorí tu pracovali, študovali a žili. Za slobodu Európy bojovali aj v iných krajinách.

Na podujatí vystúpili s kultúrnym programom žiaci z bulharskej školy Christa Boteva v Bratislave. V ich podaní si prítomní vypočuli slovenskú báseň Mor ho! a ďalšie básne v bulharčine venované padlým hrdinom v boji za slobodu.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM