Maros Palesch Krimi

BSK - zákaz predaja "suvenírov" v crazy shopoch

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo chce aktívne zakročiť proti crazy shopom, v ktorých sa predávajú látky deklarované ako suveníry, ale sú určené na konzumáciu. Dôsledky ich požitia sú podobné ako pri tvrdých drogách.

Na území kraja sa podľa doteraz známych informácii nachádzajú minimálne dva takéto obchody – pri obytnom dome Pentagon vo Vrakuni a pri internátoch v Mlynskej doline.

Vedenie župy berie problém veľmi vážne, nakoľko spomínané lokality sú známe práve tým, že tam majú problém s drogami. „Nie je možné tolerovať tvrdé drogy na území kraja. Požiadali sme Úrad verejného zdravotníctva, aby zmapoval a dôsledne analyzoval, aké jedy sa tam predávajú, aby sme mohli zvážiť ďalšie kroky. Pokiaľ treba upraviť legislatívu, budeme veľmi súčinní, budeme aj osobne lobovať u poslancov, aby sa tak stalo,“ zdôraznil Frešo. Ďalšie kroky bude konzultovať aj s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru SR. Župan zároveň pripomenul, že kraj sa aktívne zapája do boja proti drogám, na stredných školách robí pravidelné školenia a prednášky k prevencii a finančne podporuje neziskové organizácie zaoberajúce sa danou problematikou.

Podľa lekára samosprávneho kraja Valerián Potičného obsahujú predávané látky („suveníry“) podľa predbežných zistení syntetickú drogu – mefedron, ktorá je zakázaná v 13 krajinách Európskej únie. „Problémom je aj to, že nie je podrobne preskúmaná a nikto nevie, aké môže mať účinky na život a zdravie obyvateľov. Ide o derivát s podobnými účinkami ako má kokaín alebo extáza,“ priblížil. Potičný zároveň poznamenal, že táto syntetická droga nie je na zozname zakázaných omamných a psychotropných lá­tok.

Zdroj: BSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM