Rôzne

BSK ponúka mladým lekárom 5000 eur na vybavenie alebo rekonštrukciu ordinácií

Začínajúcim lekárom ponúka Bratislavský samosprávny kraj ako štartovaciu dotáciu 5000 eur na vybavenie alebo rekonštrukciu ordinácie.

Ilustračný obrázok k článku BSK ponúka mladým lekárom 5000 eur na vybavenie alebo rekonštrukciu ordinácií
Zdroj: TASR

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) spustil novú dotačnú schému pre mladých lekárov. Reaguje tak na nedostatok lekárov, najmä všeobecných lekárov pre deti, dospelých a tiež pediatrov.

Finančná pomoc

Začínajúcim lekárom preto ponúka ako štartovaciu dotáciu 5000 eur na vybavenie alebo rekonštrukciu ordinácie. Prihlášky môžu záujemcovia podávať do 15. novembra.

„Je to štartovací balíček, akvizičná dotácia. Nemôžeme dotovať samotnú prevádzku týchto ambulancií, ale dokážeme jednorazovo zadotovať to, aby vôbec vznikli. A aby sa tomu novému, povedzme mladému, lekárovi ľahšie naštartovala jeho kariéra,“ uviedol v utorok na tlačovej konferencii predseda BSK Juraj Droba.

V tejto súvislosti poukázal napríklad na to, že za ostatné štyri roky prišiel kraj o 16 ambulancií všeobecného lekára a o rovnaký počet pediatrov. Problémom je tiež vysoký vek ešte pôsobiacich všeobecných lekárov. Pri všeobecných lekároch pre deti a dorast eviduje kraj 43 lekárov nad 65 rokov, pri lekároch pre dospelých je toto číslo 67. Pri pediatroch je až polovica v dôchodkovom veku.

Pomoc mladým lekárom

BSK si je vedomý toho, že nejde o systémové riešenie, vyzýva preto na spoluprácu s kompetentnými inštitúciami a subjektmi. „Chceme vyzvať všetkých na spoluprácu, radi prispejeme svojimi skúsenosťami,“ poznamenala riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu BSK Jana Ježíková.

Výzva je smerovaná napríklad na ministerstvo zdravotníctva či poisťovne. Pomôcť mladým lekárom môžu podľa Ježíkovej napríklad aj mestá a obce. Tie môžu poskytnúť priestory alebo hradiť časť nákladov na prevádzku ambulancie.

Bližšie informácie o dotácii zverejnil kraj na svojej webovej stránke. S dotačnou schémou chce pokračovať aj v budúcom roku.

Ilustračný obrázok

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM