Nina Táborská Samospráva

Bratislavský "Naschmarkt" na Poštovej sa konať nebude. Starosta Števčík chce trhy radšej inde

Na bratislavskej Poštovej ulici trhy s potravinami nikdy neboli, nemajú tam tradíciu a zrejme nebudú fungovať. Myslí si starosta Starého Mesta Radoslav Števčík o nápade predchádzajúceho vedenia, ktoré chcelo v lokalite vytvoriť bratislavský "Naschmarkt", aký je v Mníchove či vo Viedni.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský "Naschmarkt" na Poštovej sa konať nebude. Starosta Števčík chce trhy radšej inde
Foto: Slávka Kellová

Pre tento zámer prebieha už aj architektonická súťaž. Števčík chce však radšej trhy inde. „Nie som zástancom tohto projektu, neviem si to tam dosť dobre predstaviť. Je otázne, či je vôbec vhodné nejakým spôsobom zužovať tento peší priestor, ktorý je dosť frekventovaný. Prichádzajú alebo odchádzajú tam všetci zo zastávok na Hodžovom námestí,“ povedal starosta.

„A najmä ľudia z okolia Obchodnej a Poštovej ulice, ktorí tam bývajú, sú proti. Nechcem, aby tu boli prijímané rozhodnutia, ktoré budú proti vôli obyvateľov,“ do­dal.

S prevádzkovateľmi bratislavského Náš marktu sa starosta ešte nestretol, trhy s lokálnymi výrobkami by však chcel vytvoriť radšej na Rybnom námestí. Vraví, že trhoviská chce podporovať či prevádzkovať na miestach, kde mali tradíciu.

„Na Rybnom námestí v minulosti trhy boli a chceli by sme tento priestor využiť na ich obnovenie. Je frekventovaný, no nevyužívaný,“ myslí si starosta a poukazuje na turistov, ktorí tadiaľ prichádzajú do mesta z výletných lodí, či na Bratislavčanov, ktorí cez námestie chodia na zastávky verejnej dopravy.

Víkendové plány starostu

Na námestí pri Moste SNP uvažuje Števčík iba o víkendových trhoch, nie celotýždňových. V sobotu by si na nich podľa starostu mohli ľudia kúpiť zeleninu, chlieb, mäso, syr či ryby a trhy by vytvorila samospráva v spolupráci napríklad s prevádzkovateľmi reštaurácií na Hviezdoslavom námestí či Náš marktu.

„Viem si predstaviť, že by tam boli tiež v spolupráci s chovateľmi rýb zo Stupavy či Jelky kade s rybami a po celý rok by si tam mohli ľudia kúpiť živé ryby,“ uvažuje starosta. V nedeľu by bolo zase v ponuke umenie a starožitnosti. Mestská časť sa podľa starostu pokúsi čo najskôr pripraviť koncept trhov.

Na Náš markte na Poštovej ulici by mali Bratislavčania podľa doterajších plánov nájsť stánky s domácimi produktmi, ale aj rezané kvety či suveníry. Ešte minulé vedenie mestskej časti oslovila s návrhom na spoluprácu firma, ktorá je súčasťou skupiny prevádzkujúcej Freshmarket na Tomášikovej ulici. Vlastní totiž pozemok na rohu Poštovej a Obchodnej ulice s výmerou vyše 1500 štvorcových metrov a stavať na ňom momentálne podľa územného plánu nemôže.

Lokalita na trh

S mestskou časťou tak vlani založili spoločný podnik – obchodnú spoločnosť Bratislavský Náš markt, ktorá má formou nájmu prevádzkovať jednotlivé stánky. Do spoločnosti mestská časť vložila 1000 eur, čo predstavuje 20 percent z minimálneho základného imania pri spoločnosti s ručením obmedzeným.

Od samosprávy tiež dostala užívacie právo na 20 rokov k časti miestnej komunikácie na Poštovej ulici. A vlani sa vyhlásila aj súťaž na urbanisticko-architektonický návrh, ako využiť lokalitu na trh.

„V tejto chvíli na nej stále pracujeme, je to v procese. Bolo tam málo prihlásených a tak sme tým, ktorí boli najbližšie predstavám, povedali svoje pripomienky, ktoré teraz architekti riešia,“ vysvetlil Andrej Slezko zo spoločnosti BZ Group. Hľadá sa podľa jeho slov riešenie, ktoré by vyhovovalo mestskej časti aj firme. O nápade nového starostu vytvoriť trhy na Rybnom námestí nevie, čo si o nich myslí, zatiaľ povedať nechcel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM