Správy Samospráva

Bratislavčanov DUSÍ prach a smog: Na riešenie problémov treba VIAC peňazí

Ako uviedol župan Juraj Droba, v Bratislavskom kraji sa tiež vyprodukuje mimoriadne veľké množstvo komunálneho odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčanov DUSÍ prach a smog: Na riešenie problémov treba VIAC peňazí
Zdroj: TASR

Bratislavský kraj ohrozujú problémy s vodou i znečistené ovzdušie. Upozorňuje na to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Poukázal pritom, že až štyri obce v chránenej oblasti na Žitnom ostrove, najväčšej zásobárni pitnej vody v strednej Európe, nemajú verejnú kanalizáciu. Takýchto obcí je však v Bratislavskom kraji celkovo až štvrtina, čo je podľa Drobu alarmujúce.

Emisie z dopravy

Vážne znečistenie podľa neho hrozí však aj ovzdušiu či pôde. „Jedným z najvýznamnejších zdrojov emisií je doprava. Viac ako 60 percent vyprodukovaných emisií v rámci dopravy pripadá na automobilovú dopravu. Emisie z automobilovej dopravy v Bratislavskom kraji predstavujú takmer 40 percent z celkového počtu emisií tvorených automobilovou dopravou v celej SR,“ priblížil šéf BSK.

Dusí nás prach

Okrem CO2 je podľa neho veľkým problémom nadmerný podiel prachových častíc, ktoré spôsobujú ľuďom ťažkosti s dýchaním či alergie. V Bratislavskom kraji sa však podľa Drobu vyprodukuje mimoriadne veľké množstvo komunálneho odpadu. Na Slovensku je bratislavský metropolitný región spomedzi všetkých krajov dvojka v jeho produkcii. „Región trápi nízka miera recyklácie, ktorá dosahuje len 36 percent, a viacerým skládkam sa skončí v najbližších rokoch životnosť,“ upozornil.

Peniaze

Deklaruje, že kraj má pre tieto problémy vypracované viaceré efektívne a moderné riešenia, aj preto BSK žiada peniaze na ich implementáciu od Európskej komisie formou eurofondov. Medzi navrhovanými riešeniami menuje kraj výstavbu a modernizáciu verejnej kanalizácie vrátane čistiarní odpadových vôd, odstraňovanie i sanáciu environmentálnych záťaží a dekontamináciu kontaminovaných oblastí.

Taktiež vyššiu podporu opatrení obehového hospodárstva, separáciu a kompostovanie biologického odpadu, zvyšovanie podielu recyklovaného komunálneho odpadu a celkovú prevenciu vzniku odpadu. Kraj hovorí aj o opatreniach na zmiernenie negatívnych dosahov klimatickej zmeny, ako sú modré a zelené prvky infraštruktúry, ochladzovacie prvky, protipovodňová ochrana a ochrana biodiverzity. Rovnako aj o zavedení podrobného a pravidelného monitoringu ovzdušia.

„Žiadny zo spomínaných veľkých investičných projektov nevieme zrealizovať bez externých zdrojov. Preto sme požiadali Európsku komisiu, aby schválila presun alokácie na projekty v Bratislavskom kraji,“ uviedol Droba a vyjadril podporu predstaviteľom vlády vo vyjednávaniach s Európskou komisiou o desaťpercentnom transfere a flexibilite pre BSK v novom programovom období.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM