Správy

Bratislavský Istropolis má nového majiteľa. Je ním dvojica známych developerov

Dve významné firmy spojili skúsenosti a vrátia život dlhodobo chátrajúcej časti mesta pri dôležitej križovatke na rozhraní troch bratislavských mestských častí.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský Istropolis má nového majiteľa. Je ním dvojica známych developerov
9
Galéria

Bratislavský Istropolis má nového majiteľa. Spoločnosti Immocap a YIT spojili sily a založili spoločný podnik First SPV, a. s. Slovenská developerská firma Immocap, ktorá na Trnavskom mýte postavila a v roku 2016 úspešne predala nákupné centrum Central, sa v projekte spojila s medzinárodným developerom YIT, ktorý stojí za viacerými významnými investíciami v Bratislave.

Noví majitelia

Investori uspeli vo výberovom konaní Jednotného majetkového fondu. Súčasťou transakcie je okrem samotnej budovy známej ako kultúrne a kongresové centrum aj pozemok s rozlohou 3,7 hektára, ktorý sa nachádza v mestskej časti Nové mesto a je zároveň na rozhraní mestských časťí Ružinov a Staré mesto. Trnavské mýto je jednou z najvýznamnejších dopravných a komunikačných križovatiek v hlavnom meste.

V spoločnom podniku sú obe firmy zastúpené rovnakým, 50%-ným podielom. Podľa oboch developerských firiem je Istropolis príležitosťou na vytvorenie moderného multifunkčného priestoru, v ktorom ostane zachovaná aj kultúrno-spoločenská funkcia.

„V tejto chvíli by bolo predčasné hovoriť o konkrétnom zámere, verejnosť budeme priebežne informovať o budúcich krokoch. Projekt, ktorý plánujeme na tomto mieste, bude mestotvorný projekt regionálneho významu. Nehnuteľnosť aj celý priestor Trnavského mýta je dlhodobo zanedbávaný, zaslúži si revitalizáciu a skvalitnenie a to aj vzhľadom na veľký rozvoj, ktorý nastal v jeho blízkosti v posledných rokoch. Napríklad Central, rezidenčná výstavba naokolo a v najbližšom čase plánujeme začať revitalizáciu podchodu na Trnavskom mýte,” doplnil Martin Šramko, generálny riaditeľ firmy Immocap.

Mestotvorný projekt

Istropolis nie je len jedna, verejnosti známa budova, ale je to komplex budov a širšie územie s rozlohou 3,7 hektára v dlhodobo zanedbávanej časti hlavného mesta.

„Myslíme si, že odpoveď na otázku, aké bude dotknuté územie v budúcnosti, môže vzniknúť len v rámci diskusie všetkých zúčastnených strán. Uvedomujeme si, že lokalita si zaslúži kvalitný mestotvorný projekt regionálneho významu, a v tejto súvislosti uvítame zodpovednú, širokú diskusiu s prispením tak odbornej, ako aj laickej verejnosti,” povedal Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT na Slovensku.

V rámci prvých krokov začne spoločný podnik First SPV, a. s., s preberaním majetku a s podrobnou analýzou, ako aj s prípravnými prácami. Následne aj vyhlásením medzinárodnej architektonickej súťaže.

Istropolis
9
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM