Adriana Banásová Kultúra

Bratislavský hrad bol poctený novou publikáciou, ktorá datuje jeho históriu i súčasnosť

Kniha Bratislavský hrad podrobne predstavuje tento symbol a dominantu hlavného mesta Slovenska. Tento najnavštevovanejší historický objekt Bratislavy je výnimočná stavba s netradičným architektonickým riešením. Podoba obráteného stola na Dunaji rezonuje v povedomí všetkých návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský hrad bol poctený novou publikáciou, ktorá datuje jeho históriu i súčasnosť
Zdroj: TASR

Je to prvá reprezentatívna publikácia o tomto národnom skvoste. S podporou ministerstva kultúry vyšla vo vydavateľstve Perfekt. Jej autor, historik Štefan Holčík v obsiahlom texte rozpráva o dejinách hradu, jeho podobách a prestavbách od najstaršieho osídlenia až po súčasnosť.

Čitateľ spozná aj reprezentačné priestory, veľkú rokovaciu sálu, zrkadlovú a rytiersku sieň či porcelánový kabinet. Dozvie sa, že na hrade sídli Historické múzeum Slovenského národného múzea, ktoré v pivničných a rôznych priestoroch na poschodiach organizuje výstavy. Tiež, aké druhy uniformy má Čestná stráž Ozbrojených síl SR a z čoho je jej klobúk i akú má výzbroj.

Dvojstranové fotografie i historické kresby

Veľkoformátová, vyše 220-stranová kniha obsahuje množstvo obrazových dokumentov i súčasných farebných fotografií. Dominujú rôzne pohľady na hrad s bielou fasádou, čiže po prvej fáze rozsiahlej rekonštrukcie. Aj rôzne obnovené priestory svietia novotou. Niekde sú vedľa seba fotografie schátraných veží a iných častí a ich súčasná podoba po rekonštrukcii.

Dvojstranové fotografie sa striedajú s detailnými zábermi tereziánskeho schodiska, gotických okien, štukovej výzdoby, cisárskeho kabinetu a ďalších častí. Nechýbajú plány, pôdorysy, projekty, historické kresby, obrazy panovníkov, medirytiny, drevoryty či vykopávkami nájdené zlaté mince.

„Našli sme veľa dobových obrazov, niektoré sme získali vo Viedni. Kniha je v slovenčine a angličtine. Zdá sa, že bola veľmi žiadaná, pretože je zaujímavá pre domácich aj ako darček do zahraničia,“ uviedla Magdaléna Gocníková z vydavateľstva Perfekt.

Samostatnú časť publikácie tvoria historické pohľadnice hradu od roku 1895. Zdokumen­tované sú aj vzácne návštevy na hrade v novodobej histórii Slovenska. Uverejnená je aj Povesť o Bratislavskom hrade od básnika Ľubomíra Feldeka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM