Kultúra Kultúra Kultúra

Bratislavské MDPOH uviedlo premiéru komédie o charakteroch ľudí Zdravý nemocný

Rôzne ľudské neduhy charakterizuje vo svojom diele Zdravý nemocný svetoznámy francúzsky dramatik Jean Baptiste Poquelin Moliére.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské MDPOH uviedlo premiéru komédie o charakteroch ľudí Zdravý nemocný
Zdroj: TASR

Túto komediálnu klasiku, ktorá mala premiéru 10. februára 1673, zaradilo do svojho programu piatkovou premiérou Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava (MDPOH) v Bratislave.

Už úvodná javisková biela nemocničná scéna pozostávajúca z hradby vyše 300 naukladaných vankúšov, nočníka a štvormetrovej postele, na ktorej zdravý nemocný Argan počíta svoje poplatky za klystírové a ďalšie „liečebné“ úkony na pečeň a iné choroby, navodila úsmevnú atmosféru v hľadisku. Tá pretrvala až do konca predstavenia a v druhom dejstve občas prepukla v spontánny potlesk.

Moliére ako uznávaný veľmajster komických charakterov aj vo svojej poslednej a najznámejšej hre kritizuje nedostatky ľudí i celej spoločnosti. Svojím satirickým jazykom zobrazuje hypochondra Argana v podaní Ľuboša Kostelného a jeho najbližších príbuzných, ktorí sa jeho diagnózu snažia náležite využiť. Autor sa nevysmieva len chorobnej túžbe po zdraví, liečebným metódam a skorumpovaným lekárom, ale aj prehnanému strachu zo smrti a zároveň v opozícii voči nej uvažuje o hľadaní pravdy, autenticity života a radosti z neho.

Hypochonder Argan musí prekonať veľa úskalí a nedorozumení, stať sa obeťou bláznivých omylov, kým príde na to, že sa zo všetkého vylieči sám. K tomu mu dopomôže prefíkaná slúžka Tonka (Edita Borsová) a prajne radiaci brat Berald (Milo Kráľ). Tí sa snažia zabrániť svadbe Arganovej dcéry z prvého manželstva Angeliky (Dominika Žiaranová) so synom lekára Purgona (Michal Jánoš) Fluerantom (Martin Kochan), ktorého chce Argan za zaťa, aby mal ľahký a stály prístup k vytúženým receptom na lieky. Na javisku ešte dramatizujú vzťahy Arganom milovaná, ale v skutočnosti iba túžiaca po jeho majetku, druhá manželka Belina (Danka Svetlíková), a Angelikin milý Kleant (Jakub Rybárik).

„Vnímal som silný ťah príbehu, dokonale skoncipované komické situácie, akoby som sa valil jedným prúdom rieky. Téma hypochondra, ktorý sa stále sleduje a o to viac si nevšíma okolie, ktoré akoby nevedome svojím nepoznaním reality tyranizuje. To je veľmi silná téma. Moliére v postave Argana dokonale stelesnil istý druh paranoického myslenia. Komické je to preto, lebo v jeho okolí sú zdraví ľudia a jeho odchýlka od normálnosti je o to viditeľnejšia,“ zdôvodňuje svoj výber hry režisér Kamil Žiška.

Text preložil Jozef Felix, pre hru ich upravil režisér s dramaturgom Mirom Dachom. Scénu a kostýmy navrhla Naďa Salbotová, autorom hudby a textov piesní je Milo Kráľ.

Túto inscenáciu zaradenú na záver svojej siedmej divadelnej sezóny MDPOH uvedie dnes, 31. mája a 9. júna.

Prečítajte si tiež: Bratislavská lýra oslávi polstoročie koncertom Lýra 50 – Mám rozprávkový dom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM