Kultúra

Bratislavská lýra oslávi polstoročie koncertom Lýra 50 - Mám rozprávkový dom

V minulosti známy medzinárodný piesňový festival Bratislavská lýra oslávi v júni polstoročie od usporiadania prvého ročníka, v ktorom zvíťazila pieseň Mám rozprávkový dom v podaní Karla Gotta.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská lýra oslávi polstoročie koncertom Lýra 50 - Mám rozprávkový dom
Zdroj: TASR

K 50-ročnému jubileu pripravili organizátori mimoriadny koncert s názvom Lýra 50 – Mám rozprávkový dom. Miestom koncertnej udalosti roka bude 18. októbra bratislavská Incheba Expo Aréna.

Zaznejú najslávnejšie hity Bratislavskej lýry, vystúpi špička slovenskej a českej populárnej hudby. Účasť prisľúbil, ak mu to zdravotný stav dovolí, aj prvý víťaz Karel Gott, Helena Vondráčková, Eva Pilarová, Jitka Zelenková, Lenka Filipová, Petra Janů, Naďa Urbánková, Marcela Laiferová, Jana Kocianová, Mário Kuly Kollár, Berco Balogh, Mirka Partlová, Vašo Patejdl, Ján Lehotský, Pavol Hammel, Peter Lipa, Ľudovít Nosko, Peter Nagy, Robo Grigorov, skupiny Olympic, Elán, Modus, Peter Bič Project a ďalší interpreti. Autormi projektu sú Jozef Šuhajda a Ľubo Belák, organizátorom agentúra Topfest.

„Bratislavská lýra sa dlhé roky pravidelne objavovala medzi najvýznamnejšími kultúrnymi podujatiami v hlavnom meste Slovenska. Od roku 1966 sa tu každoročne stretávali osobnosti českej a slovenskej populárnej hudby. Festival bol v prvom rade autorskou súťažou dovtedy nezverejnených piesní, z ktorých sa mnohé stali hitmi. Úspešnú spevácku kariéru tu odštartovala súčasná špička slovenskej a českej populárnej hudby. Aj preto chceme tento skvelý festival pripomenúť,“ uviedol na dnešnom stretnutí s médiami projektu Jozef Šuhajda.

„Motív Bratislavská lýra tu funguje už dlhodobo, vedeli sme, že to má výročie. Keď sme boli oslovení, aby sme priniesli nový projekt, radi sa vraciame do minulosti. Koncert bude veľmi dlhý, máme veľký problém, pretože je veľa piesní, ktoré by mali odznieť a veľa interpretov, ktorí by sa mali zúčastniť. Aj preto robíme výber a nie všetko sa tam dostane, časovo vychádza na dve a pol hodiny, na druhej strane sme si overili, že ľudia vedia vydržať do konca, keď je niečo dobré. Karel Gott nám sľúbil, že ak mu zdravíčko bude slúžiť, má záujem zúčastniť sa ako interpret. Ak nie, tak by sme vycestovali do Prahy a spravili s ním krátky rozhovor,“ povedal Belák.

„Je to nostalgia, boli sme mladí, snaživí, bolo to súťaženie medzi nami kolegami, Elán s Olympicom, každý s každým, ale súťažili sme tým najlepším, čo sme vedeli, a to boli pesničky, rozhodovala síce porota, ale rozhodli aj diváci, pesničky ktoré tam zazneli, sa stali známymi,“ uviedol Vašo Patejdl, dvojnásobný držiteľ Zlatej bratislavskej lýry za skladby Chlapčenský úsmev a Umenie žiť.

Pri zrode medzinárodného festivalu Bratislavská lýra stáli Pavol Zelenay a Ján Siváček. Prvý ročník sa uskutočnil v bratislavskom PKO 23.-26. júna 1966. Do finále postúpilo 24 z prihlásených 797 piesní, 12 českých a 12 slovenských.

Prvú zlatú lýru si vyspieval Karel Gott s piesňou Mám rozprávkový dom autorov Vieroslava Matušíka a Elišky Jelínkovej. Na druhom mieste bola dvojica Marta Kubišová a Helena Vondráčková s piesňou Oh, baby, baby, na treťom mieste skončil

Waldemar Matuška so skladbou Už modrej činžák zhas. Karel Gott súťažil s dvomi pesničkami, tou druhou bola Pošli to dál a skončila na štvrtom mieste.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM