Rôzne

Bratislavská ZOO môže hovoriť o roku 2014 ako o veľmi plodnom a to aj doslovne

Rok 2014 bol pre mnohých mimoriadne vydarený, svoje o tom vedia aj zamestnanci a vedenie bratislavskej ZOO. Okrem mnohých úspešných rekonštrukcií sa im taktiež podarilo rozšíriť počty niektorých druhov zvierat o nové prírastky.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská ZOO môže hovoriť o roku 2014 ako o veľmi plodnom a to aj doslovne
Zdroj: Dnes24.sk

Od tohto roku sa môže ZOO chváliť novými privezenými druhmi zvierat, akými sú antilopa nilgau, chameleón jemenský, drozd čiernoprsý, myš africká, šťúr obrovský alebo gekon nočný. Verejnosť a najmä zamestnanci však mali väčšiu radosť z novonarodených mláďat u viacerých druhov.

„Už v januári sa nám narodil samček žirafy Rothschildovej, nasledoval prírastok u hrošíkov libérijských, v apríli to boli dvojičky u lemurov kata, v júni veľmi vzácny adax núbijský a v júli gibon zlatolíci a taktiež dvojičky u pánd červených.“ informovala Katarína Matejovičová, vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Bratislava.

Nové priestory a rekonštrukcie

ZOO počas roka rozšírila svoj areál aj o novú časť s názvom „Sedliacky dvor“. „Tu máme morčatá, králiky, sliepky, somárika a poníka. Je to výborné najmä pre deti, lebo ich môžu kŕmiť a tak sa s nimi bližšie zoznámiť. Zriadili sme aj „hmyzí hotel“, kde sa voľne nasťahovali rôzne druhy hmyzu a tie zachovávajú rovnováhu v záhrade.“ uviedla Matejovičová.

Vedenie tiež zrealizovalo niekoľko rekonštrukcií, ako napr. rekonštrukciu vonkajších expozícií malých drápkatých opíc, oplotenie kôz kamerunských, rekonštrukciu výbehu medvedíkov čistotných, rekonštrukciu terária a v súčasnosti prebiehajúcu rekonštrukciu vnútorných priestorov pavilónu šeliem.

FINANCIE A VYHLIADKY NA ROK 2015

Rozvoj bratislavskej ZOO úzko súvisí s rozpočtom, ktorý však vzhľadom k zmene vo vedení u zriaďovateľa nie je zatiaľ na nadchádzajúci rok známy. „Určite by sme sa však radi posunuli ďalej v projekte „Aby naše vlky spokojne vyli“ – kde sa snažíme získať finančné prostriedky na výstavbu chovného zariadenia pre vlky európske v našej ZOO,“ informovala Matejovičová

Okrem prehliadky zvierat a Dinoparku, plánujú pracovníci počas sezóny pokračovať v tzv. komentovaných kŕmeniach či vození na koňoch. ZOO plní tiež funkciu vzdelávania, takže pre školy bude aj naďalej ponúkať výučbové programy a prírodovedné krúžky pre deti.

Bratislavská ZOO je návštevníkom prístupná každý deň v roku s výnimkou 1.1.2015. Viac informácií získate na www.zoobratislava.sk

Zdroj foto: ZOO Bratislava

Autor: Adriana Banásová / Bratislava24

ZOO Bratislava
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM