Správy

Bratislavská Tržnica sa pripravuje na horúce letné dni

Nákupy v Tržnici na Trnavskom mýte budú pre Bratislavčanov príjemnejšie ako za posledné roky. V týchto dňoch tam inštalujú novú klimatizáciu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská Tržnica sa pripravuje na horúce letné dni
Zdroj: Facebook

Klimatizačná jednotka s výkonom 855 kilowatov je prípravou na leto, kedy v horúcich mesiacoch treba presklenú budovu Tržnice vychladiť.

„Očakávame výrazné úspory na energii za chladenie Tržnice, pričom náklady by mohli klesnúť aj o tretinu. Nová klimatizácia vyhovuje najmodernejším požiadavkám v oblasti ochrany životného prostredia,“ povedal riaditeľ novomestského EKO-podniku VPS Robert Molnár.

Zastaraná technika bude čoskoro minulosťou

Doteraz bola v Tržnici osadená vzduchotechnika z roku 1985. Okrem energetickej náročnosti, chladivo, ktoré obsahovala, nespĺňalo moderné technologické nor­my.

V priebehu minulého roka mala klimatizácia niekoľko technických problémov a v lete ju dokonca musela dočasne nahradiť mobilná chladiaca jednotka. V postupnej modernizácii Tržnice sa bude pokračovať.

„V druhej etape zlepšovania fungovania vzduchotechniky sa sústredíme na vyregulovanie teploty v objekte. Pri veľkých tepelných výkyvoch dochádza k teplotnej nerovnováhe,“ informoval riaditeľ EKO-podniku Molnár.

Prečítajte si aj: Legendárna Miletička: Čím sa preslávila a kto sa skrýva za srbským módnym guru Calvinom Miletičom?

Na rekonštrukciu bol využitý zisk z prevádzky Tržnice

Tržnica dopláca na to, že v minulých desaťročiach sa do jej rekonštrukcie a údržby neinvestovalo. „Preto sme sa pred časom rozhodli, že všetok zisk z prevádzky Tržnice použijeme na jej rekonštrukciu,“ povedal starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý s tým, že na nákup novej klimatizačnej jednotky boli použité aj peniaze, ktoré sa odkladajú do rezervného fondu.

V uplynulých štyroch rokoch aj vďaka tomu v Tržnici osadili nový výťah, vymenili staré svietidlá, nahradili nefunkčné inštalácie, elektrické rozvody a boli vykonané ďalšie rekonštrukčné prá­ce.

Čítajte aj: Kedy a na ktorej linke bude revízor? Dopravný podnik bude varovať cestujúcich

Tržnica inštaluje novú klimatizáciu
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Nové Mesto
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM