han Rôzne

Bratislavčania, TOTO vás poteší: Na Peknej ceste otvorili hájovňu pre verejnosť, FOTO

V bratislavských mestských lesoch na Peknej ceste otvorili obnovenú hájovňu. Fungovať bude ako pavilón s grilom a ohniskami či ako zázemie pre turistov a cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania, TOTO vás poteší: Na Peknej ceste otvorili hájovňu pre verejnosť, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ide o projekt z programu Živé miesta. TASR o tom informovali z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB), ktorý za projektom spoločne s hlavným mestom a Mestskými lesmi v Bratislave stojí.

„Teším sa, že Bratislavčania a Bratislavčanky môžu od stredy využívať krásnu čerstvo zrekonštruovanú hájovňu spolu s upraveným okolím, kde pribudli viaceré herné a športové plochy. Verím, že už čoskoro sa uvidíme pri otváraní ďalších podobne pekných verejných priestorov,“ uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Ako muničný sklad

Pôvodná hájovňa je z prelomu 19. a 20. storočia, neskôr fungovala aj ako muničný sklad, ktorý bol verejnosti dlhé roky neprístupný. „Pri aktuálnej obnove architekti zachovali pôvodné priestory polozapustenej pivnice hájovne, ktorá tvorí podnož pre centrálne umiestnený altánok. Prekrytie pôvodného priestoru sedlovou strechou odkazuje na dobový vzhľad budovy. Históriu miesta sa podarilo podčiarknuť aj použitím pôvodných materiálov,“ ozrejmil MIB.

Obnovené sú aj prírodné plochy okolo hájovne, tvoria ich ovocné stromy, stará vŕba či potok so studničkou. Na mieste vznikli tiež petangové ihrisko a ihrisko pre deti. Pred hájovňou je tiež predpolie z priepustného mlatového povrchu, ktorý je vhodný aj na organizovanie menších podujatí. K vonkajším ohniskám sa dobudovali chodníčky, aby sa k nim ľudia jednoduchšie dostali.

Koho potešila?

Spoluprácu na projekte okrem Valla ocenil aj riaditeľ MIB Ján Mazúr. „Mestské lesy systematicky pracujú na tom, aby sa z lesoparku stal najlepší prírodný rekreačný areál v regióne. Až na výnimky nie je potrebné budovať úplne nové projekty, sieť rekreačných areálov aj infraštruktúra je dostačujúca. Je však dôležité citlivo opravovať a zveľaďovať existujúce miesta,“ dodal riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Marek Páva.

Hájovňa na Peknej ceste je po pozorovateľni zvierat Vydrica, pobytových schodoch na brehu štvrtého rybníka, Včelej lúke a turistickom areáli Malý Slavín piatym novým verejným priestorom v rámci programu Živé miesta.

KLIKNITE aj na tieto články:

V Bratislave obnovili hájovňu pre ľudí
7
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM