Tomáš Stupavský Rôzne

Bratislavčania cestuje sa vám pohodlnejšie? V uliciach mesta už jazdí 19 nových električiek

V uliciach Bratislavy jazdí už 19 nových električiek. Ďalších päť čaká na vybavenie potrebnej dokumentácie, následne budú ihneď nasadené do premávky, a to najneskôr do konca augusta. Informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania cestuje sa vám pohodlnejšie? V uliciach mesta už jazdí 19 nových električiek
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

„Neustále prebieha aj zácvik vodičov pre ovládanie nového typu električiek. Vodiči sa s nimi postupne oboznamujú a školiaci pracovníci ich pripravujú, aby mohli vyjsť do premávky s cestujúcimi,“ priblížil generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Podľa jeho slov sú všetky nové vozidlá nízkopodlažné, plne klimatizované a vybavené vnútorným i vonkajším kamerovým systémom, ktorý má zvýšiť bezpečnosť cestujúcich a vodičov. Električky sú vybavené aj systémom pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom, ako aj výklopnou plošinou pre vozíčkarov.

DPB má momentálne dodaných 15 obojsmerných električiek ŠKODA 30T a deväť jednosmerných typu ŠKODA 29T. Do konca roka bude mať dopravný podnik 45 nových električiek. Zvyšných 15 pribudne DPB v roku 2016. Na financovaní nákupu nových vozidiel vo výške takmer 81 percent sa podieľa Európska únia v rámci Operačného programu Doprava.

Prečítajte si tiež: VIDEO: Škoda vytvorila parádne video o nových električkách v Bratislave. Veď posúďte sami

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM