Nina Táborská Kultúra

Niečo pre filmových fajnšmekrov: Bratislava zažije prvý ročník Austrálskeho filmového festivalu

Od 3. do 6. decembra 2015 sa v Kine Mladosť a na VŠMU v centre starého mesta premietne päť celovečerných filmov, ktoré pozitívne zarezonovali nielen v Austrálii u domáceho publika, ale aj na prestížnych svetových festivaloch. Niektoré z nich sa ešte stále premietajú v tamojších kinách ako novinky.

Ilustračný obrázok k článku Niečo pre filmových fajnšmekrov: Bratislava zažije prvý ročník Austrálskeho filmového festivalu
Zdroj: Dnes24.sk

Aussie Film Fest je recipročnou udalosťou k Českému a slovenskému filmovému festivalu v Austrálii, ktorý sa koná v Melbourne, Sydney a Perthu v období september až november.

Riaditeľka festivalu Martina Vacková sa pri svojom výbere zamerala najmä na nové austrálske filmy, o ktorých sa posledný rok v súvislosti s tamojšou úspešnou kinematografiou hovorilo najviac. „Som rada, že sa nám podarilo získať úplne nové filmy ako Posledné taxi do Darwinu alebo Dcéra, ktoré mali medzinárodnú premiéru len teraz na jeseň v Benátkach alebo Toronte. Diváci v Bratislave ich tak môžu vidieť v kine v rovnakom čase ako v Austrálii,“ doplnila Martina Vacková.

„Austrálsky filmový priemysel pomaly rastie a austrálske filmy možno vidieť na mnohých prestížnych festivaloch, ale žiaľ do slovenskej distribúcie sa nedostanú. Mnohí ľudia zo Slovenska a Česka navštívili, žili alebo pracovali v Austrálií, a verím, že si radi prídu pozrieť filmy z Austrálie,“ povedala producentka Aussie Film Festivalu Silvia Panáková zo spoločnosti Arina Film production.

Podľa nej je Austrália fascinujúca a jedinečná krajina a mohla by byť preto zaujímavá i pre tých, ktorí ju ešte nenavštívili.

Program prvého ročníka Aussie Film Festu

Prvý ročník slovenskej časti Aussie Film Festu otvorí deň po prezentácii súčasného austrálskeho filmu na VŠMU v piatok 4. decembra 2015 o 18.30 hod. v kine Mladosť film Posledné taxi do Darwinu.

Aktuálne patrí v Austrálii toto road movie k novinkám a figuruje v päťke najnavštevova­nejších titulov domácej kinematografie. Je o taxikárovi Rexovi, ktorý sa rozhodne nevyhýbať sa viac ľuďom niekde v úzadí, ale skutočne žiť. Film naštartoval svoju medzinárodnú kariéru na filmovom festivale v Toronte v septembri tohto roku.

V sobotu 5. decembra 2015 sú na programe dva filmy. O 16.00 hod. to bude rodinná snímka Papierové lastovičky, ktorú prezentujú aj filmové festivaly; napríklad v Zlíne získala hlavnú cenu detskej poroty. Film, ktorý zďaleka nie je len pre deti, je vtipným príbehom o chlapcovi, ktorý v dobe počítačových hier dokáže tak rýchlo skladať lastovičky z papiera, že sa dostane nielen do sveta, ale podarí sa mu aj urovnať vzťahy v rodine.

Ďalšou novinkou v súčasnej austrálskej distribúcii je film Dcéra. Jeho príbeh je inšpirovaný Ibsenom a excelujú v ňom herecké hviezdy austrálskeho filmu: Geoffey Rush, Ewen Leslie, Miranta Otto či Sam Neill.

Záverečný deň festivalu, nedeľu 6. decembra 2015, otvorí o 16.00 hod. najlepší austrálsky film minulého roku – Babadook. Psychologický thriller, ktorý pri výročných austrálskych cenách AACTA obstál najlepšie, videli aj diváci na minuloročných festivaloch Sundance a Chicago International Film Festival.

Prvý ročník Aussie Film Fest uzavrie vzrušujúca komédia o láske, sexe a vzťahoch v netradičnej podobe – Malá smrť so začiatkom o 18.00 hod.

Prečítajte si tiež: Pozrite sa, aké snímky bodovali na 17. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Bratislava

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM