Adriana Banásová Samospráva

Bratislava sa dožila klientskeho centra štátnej správy. Sídliť bude v budove bývalej Ikei

Najneskôr začiatkom budúceho roka by už aj hlavné mesto malo mať klientske centrum štátnej správy. Vyplýva to z aktuálneho stavu jeho príprav, o ktorých informovalo ministerstvo vnútra.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa dožila klientskeho centra štátnej správy. Sídliť bude v budove bývalej Ikei
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa Marty Fabiánovej z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra klientske centrum by malo byť otvorené na prelome rokov 2015/2016. Práce na prestavbe objektu bývalého nákupného centra Ikea na Tomášikovej ulici v Bratislave prebiehajú v zmysle uzatvorenej zmluvy o poskytnutí osobitného plnenia, informovala Fabiánová.

Úpravy objektu, ktorý naposledy slúžil ako farmárska tržnica, realizuje jeho vlastník – spoločnosť Vienna Invest. Od nej si štát budovu a pozemky prenajal na sedem rokov, neskôr sa stane ich vlastníkom. Celkovo by to malo vyjsť na 12,75 milióna eur.

Štát nemal vhodné priestory

Výstavba klientskych centier súvisí s reformou štátnej správy ESO. Prvé bolo otvorené 7. novembra 2013 v Nitre. Dnes ich je po Slovensku v plnej prevádzke 26, ďalších osem je v testovacom režime.

Fabiánová priblížila, že do konca roka má ministerstvo v pláne pokryť klientskymi centrami viac ako 50 z celkovo 79 okresov. „V ostatných okresných mestách priebežne rokujeme so samosprávami v snahe nájsť vhodné riešenie pre občanov,“ vysvetlila.

Otvorenie klientskeho centra v Bratislave komplikoval fakt, že tu štát nemal vhodné vlastné priestory. Ešte predtým než si ministerstvo vybralo objekt, v ktorom sídlila Ikea, rokovalo i s bratislavskými nákupnými centrami. Podmienkou bolo nájsť miesto s kvalitným logistickým prístupom.

Štátu sa uvoľní desať adries

Do nového klientskeho centra v Bratislave sa presťahuje desať agend štátnej správy. Okrem odborov okresného úradu tu budú aj pracoviská dopravného inšpektorátu a policajného oddelenia dokladov.

„Bratislava bude špecifická svojou veľkosťou, počtom klientov a rozsahom poskytovaných služieb,“ zhodnotila Fabiánová. Minister vnútra Robert Kaliňák pri predstavovaní projektu vlani v decembri uviedol, že pôjde o najväčší projekt v rámci reformy ESO.

Vytvorením klientskeho centra v Bratislave sa štátu uvoľní desať adries. Ministerstvo vysvetlilo, že niektoré budovy, odkiaľ sa budú odbory sťahovať, mu nepatria. Budú sa tu rušiť nájomné zmluvy či zmluvy o pôžičke, spresnilo.

„S ostatnými budovami, ktoré spravuje ministerstvo vnútra, máme v pláne nakladať v zmysle zákona o správe majetku štátu,“ uviedla bez ďalších podrobností Fabiánová.

Na Tomášikovu ulicu sa presťahujú odbory okresného úradu. Zo Staromestskej 6 to budú organizačný odbor, odbor všeobecnej vnútornej správy, odbor živnostenského podnikania, odbor majetkovo-právny, odbor opravných prostriedkov a odbor krízového riadenia.

Z Trenčianskej 55 odíde Pozemkový a lesný odbor, z Vajnorskej 98 a Pri Starej prachárni 14 sa presťahujú odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií, z Odborárskeho námestia 3 odbor starostlivosti o životné prostredie, z Teplickej 4 odbor školstva, z Lamačskej cesty 6 odbor výstavby a bytovej politiky.

Výhodnejšiu polohu získa i Krajský dopravný inšpektorát sídliaci na okraji Petržalky na Kopčianskej 84 a odbory dokladov obvodných policajných oddelení v prvom a treťom Bratislavskom okrese, ktoré dnes sídlia na Sasinkovej 23 a Vajnorskej 25.

zdroj foto: freshmarket.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM