Rôzne

Bratislava sa chystá na predsedníctvo. Najhoršej čiernej skládky ju však zbavili dobrovoľníci

Čierne skládky nájdeme v Bratislave vo všetkých mestských častiach. Každý priestor, ktorý umožňuje anonymné zbavenie sa odpadu, je potenciálne ohrozený.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa chystá na predsedníctvo. Najhoršej čiernej skládky ju však zbavili dobrovoľníci
Zdroj: Zelená hliadka

Uplynulý víkend sa Zelená hliadka Bratislavy vrhla na najhoršiu čiernu skládku v Žabom majeri. Táto rozsiahla lokalita medzi Novým Mestom, Račou a Ružinovom v sebe podľa dobrovoľníkov skrýva nielen početné záhradkárske osady, ktoré sa postupne menia na satelitné mestečká s poschodovými záhradnými chatkami, ale aj množstvo rozsiahlych čiernych skládok.

Aktuálne mesto s blížiacim sa predsedníctvom hovorí o veľkých rekonštrukciách a upratovaní Bratislavy. Dokedy sa však kompetentní budú spoliehať na dobrovoľníkov?

Po tom, čo sa podarilo Zelenej hliadke vyčistiť druhú najväčšiu čiernu skládku v Bratislave, ktorou bolo garážové mestečko na Zátiší, sa v spolupráci so združením OZ Priatelia Rače vrhli na to najhoršie, čo Bratislava ponúka – Žabí majer.

„Venovali sme sa severnému okraju oblasti, kde sme úspešne zlikvidovali jednu väčšiu a jednu menšiu kopu odpadu. Štrnásti dobrovoľníci sme za tri hodiny naložili 27 kubíkový kontajner odpadu,“ informuje zakladateľ Zelenej hliadky Matúš Čupka.

Dobrovoľníci tak postúpili na najvyšší stupienok v rebríčku čiernych skládok:

3. miesto – bývalá železničná stanica Filiálka (18 dobrovoľníc­kych akcií)

2. miesto – garážové mestečko Zátišie (27 dobrovoľníc­kych akcií)

1. miesto – Žabí majer (zatiaľ 1 dobrovoľníc­ka akcia)

Podľa slov Matúša Čupku je Bratislava zrkadlom svojich obyvateľov a chyba je nie len v politikoch, zametačoch či upratovačoch.

Určite ste si už i vy všimli, že sa pred vašim panelákom pri kontajneroch nachádzali predmety, ktoré tam vôbec nemali čo hľadať. Starý televízor, práčka, sporák, stavebný odpad, … Všetko patrí do zberných dvorov, ľudia sa však odpadu zbavujú „pohodlnejšie“ a teda na miestach, kde nemusia vypisovať žiaden formulár či otvoriť peňaženku.

Zelená hliadka

Zelená hliadka predstavuje združenie aktívnych občanov, bojovníkov s odpadom, ktoré sa venuje témam čiernych skládok či odpadového hospodárstva, poukazovaniu na bariéry v hlavnom meste prostredníctvom iniciatívy Zelený asfalt, či vizuálnemu smogu, teda prehlcovaniu mesta reklamou. Venujú sa tiež parkovaniu na chodníkoch a usporadúvajú tzv. Spotfix akcie, ktorých cieľom je odstrániť problémy z vytipovanej časti Bratislavy a ukázať, že naše mesto môže vyzerať oveľa krajšie. Keď sa chce…

Čítajte tiež: OLO bojuje proti čiernym skládkam netradične. Pre Bratislavčanov zriadil špeciálny taxík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM