Michaela Katonová Správy

Bratislava sa bude výraznejšie prezentovať v zahraničí

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal podpísali zmluvu o spolupráci pri spoločnej prezentácii hlavného mesta a Slovenska v zahraničí. Zmluva má umožniť Bratislave využívať priestory Slovenských inštitútov v Paríži, Moskve či Ríme na svoju prezentáciu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa bude výraznejšie prezentovať v zahraničí
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor očakáva, že do hlavného mesta takto prilákajú väčší počet turistov a zvýšia objem investícií smerujúcich na územie Slovenska. Prezentácia podľa Nesrovnala poskytne dostatočné informácie o Bratislave a zároveň prispeje k celkovej prosperite.

Efektívna prezentácia Bratislavy

„V snahe o efektívnu prezentáciu umenia a kultúry nielen nášho hlavného mesta, ale aj celej Slovenskej republiky, sme sa s ministrom Lajčákom dohodli na spolupráci. Hlavné mesto bude organizovať podujatia aj v priestoroch Slovenských inštitútov. Takýto nástroj prezentácie v zahraničí dosiaľ hlavné mesto nemalo a teda ho nevyužívalo,“ povedal Ivo Nesrovnal.

Na základe zmluvy poskytne rezort zahraničia na prezentáciu Bratislavy priestory Slovenských inštitútov, ktoré sa nachádzajú v Berlíne, Budapešti, Moskve, Paríži, Prahe, Ríme, Varšave a Viedni. Urobí tak v súlade s podmienkami, ktoré odsúhlasí spoločná komisia. V Slovenských inštitútoch by sa mali organizovať rôzne výstavy či iné podujatia.

Systémový krok

„Úlohou diplomacie je okrem iného budovať imidž Slovenska, našich regiónov a miest v zahraničí. Som rád, že podpisom tejto dohody sa vytvára priestor na spojenie potenciálu a kapacít štátu a hlavného mesta na intenzívnejšiu prezentáciu našej metropoly i celej krajiny v miestach, kde pôsobia Slovenské inštitúty,“ konštatoval minister Lajčák.

Podľa dohody hlavné mesto zabezpečí raz ročne tematickú a materiálnu prípravu aspoň jedného podujatia na pôde slovenských inštitútov v aspoň dvoch mestách. Návrh zmluvy vychádza z iniciatívy primátora Bratislavy a predstavuje systémový krok k zlepšeniu prezentácie mesta v zahraničí. Uzatvára sa na dobu piatich rokov s možnosťou predĺženia.

Zdroj: TASR / Dnes24

Prečítajte si tiež: Mesto odstraňuje grafity aj škrupinami z orechov

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM