Tlačové správy

Bratislava privíta v polovici decembra svetovú husľovú virtuózku. Dá lekcie mladým slovenským hudobníkom.

Nadácii VÚB a občianskemu združeniu Sinfonietta Bratislava sa podaril majstrovský kúsok. V rámci Majstrovských kurzov ich pozvanie prijala jedna z najlepších huslistiek sveta, Alexandra Soumm. 15. decembra poskytne zadarmo mladým slovenským hudobníkom cenné lekcie.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava privíta v polovici decembra svetovú husľovú virtuózku. Dá lekcie mladým slovenským hudobníkom.
Zdroj: Dnes24.sk

Jej umenie si publikum môže vychutnať aj na dvoch koncertoch.

15. decembra: Majstrovský kurz aj galakoncert

Mladí slovenskí umelci budú mať to šťastie, že im svoj čas a skúsenosti vďaka Nadácii VÚB zadarmo venuje veľké meno súčasnej svetovej špičky huslistov, Alexandra Soumm. „Som veľmi rada, že naša nadácia rozvíja svoj vzdelávací program aj v oblasti umenia. Mladí umelci tiež potrebujú podporu a možnosť výmeny skúseností so svetovou špičkou. Pozitívne odozvy od účastníkov predchádzajúcich ročníkov nás o tom len utvrdili,“ povedala Elena Kohútiková, členka správnej rady Nadácie VÚB.

Majstrovské kurzy prebehnú 15. decembra v priestoroch Moyzesovej siene Slovenskej filharmónie v Bratislave už po tretíkrát. Kurzy ukončí galakoncert Alexandry Soumm s klavírnym sprievodom Ismaela Margaina v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie o 19.30.

16. decembra: benefícia pre detskú onkológiu

Alexandra, ktorá má svoju vlastnú nadáciu, sa počas svojho pobytu u nás rozhodla vystúpiť aj na benefičnom koncerte. Uskutoční sa 16. decembra o 19.00 v pri­estoroch Veľkého evanjelického kostola na Panenskej ulici v Bratislave. Pozvanie prijal aj Dalibor Karvay, slovenský husľový virtuóz.

Sólisti vystúpia v sprievode orchestra mladých študentov, pre ktorých bude určite veľkou inšpiráciou hrať na jednom pódiu s velikánmi svetového mena. Výťažok zo vstupného poputuje do Detskej fakultnej nemocnice na kliniku detskej hematológie a onkológie na Kramároch.

Alexandru Soumm, tak ako po minulé roky Juliana Rachlina a Ilyu Gringoltsa, hostí občianske združenie Sinfonietta Bratislava. Jeho predseda Pavol Bogacz ml. o projekte povedal: „Som veľmi rád, že sa nám darí pokračovať v úspešnom projekte, ktorý zaznamenal ohlas v kruhoch odbornej i laickej verejnosti. Som nesmierne nadšený, že naše pozvanie prijala práve Alexandra Soumm. Bez najmenších pochýb patrí k súčasnej najužšej svetovej špičke huslistov.“

Aktuálne informácie o celom projekte a pobyte Alexandry Soumm na Slovensku nájdete na stránkach www.sinfonietta.sk. Podujatie podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Nadácia VÚB.

Alexandra Soumm:
Francúzska huslistka narodená v Moskve sa hre na husliach začala venovať vo veku 5 rokov. Od roku 2000 študovala na konzervatóriu vo Viedni a na Univerzite hudobných umení v Grazi pod vedením renomovaného pedagóga, Borisa Kuschnira. Debutovala vo viedenskom Konzerthause v roku 2002. Po triumfálnom vystúpení na Eurovízii 2004 pre mladých hudobníkov získala štipendium Herberta von Karajana od Karajanovho centra vo Viedni.

Alexandra koncertovala s rôznymi poprednými orchestrami vo Francúzsku, vrátane Beethoven concerto s Orchestrom National de Lyon a Michel Plasson. Pravidelne vystupuje na medzinárodných festivaloch po celej Európe. Od svojho nástupu do 11. sezóny relácie “Nová Generácia Umelcov” na stanici BBC Radio 3 na začiatku roku 2010 spolupracovala so všetkými umeleckými zbormi BBC. Noviny Le Monde de la Musique charakterizovali jej štýl, ako ”realizáciu vášnivej a lyrickej osobnosti”. Jej druhé CD bolo vydané na jar 2010 v spolupráci so štúdiom Claves. Obsahuje interpretáciu husľových sonát od Griega s Davidom Kadouchom. Alexandrine husle sú známe pod názvom ‘ex-Kavakos’ a pochádzajú z dielne Giovanniho Baptistu Guadagnini z roku 1785. Hudobný nástroj bol zapožičaný spoločnosťou Florian Leonhard Fine Violins z Londýna.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM