Tomáš Stupavský Rôzne

Bratislava prichádza o svoju veľkú ikonu. Legendárna vývarovňa Karmina dnes varila naposledy

Držková polievka, segedínsky guláš so štyrmi knedľami a k tomu čapované pivo. Stará dobrá klasika. Vývarovňa na Štúrovej ulici nebola síce žiadnou "krásavicou," ale nepretržite takmer 40 rokov sa v jej priestoroch schádzali ľudia všetkých skupín.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava prichádza o svoju veľkú ikonu. Legendárna vývarovňa Karmina dnes varila naposledy
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Robotník, úradník, študent, profesor, všetci si boli v Karmine rovní a spoločne si na „stojáka“ vychutnávali jedinečnú atmosféru čias minulých. Smutný koniec. Iba tak sa dá nazvať posledný deň fungovania legendárnej vývarovne Karmina, ktorú poznal snáď každý Bratislavčan.

Stará tradícia

Okamžite pri vstupe na nás dýcha špecifická atmosféra čias minulých. Zoberieme si tácku a už sa na nás spoza pultu usmieva čašníčka Zdenka. V ponuke sú samé tradičné slovenské pokrmy. Po chvíle váhania sa rozhodujeme pre gulášovú polievku s čerstvým pečivom. Na zapitie nechýba ani pohár kofoly.

Pani Zdenka nás obslúži a potom si len ťažko povzdychne, pretože si uvedomí, že toto je jej posledný deň v „druhom domove“. „Viete, keď niekde robíte tak dlho a zrazu si uvedomíte, že je koniec je vám veľmi smutno," so slzami v očiach opisuje svoje pocity Zdenka, ktorá vo vývarovni pracovala úctyhodných 25 rokov. No aj napriek veľkej úzkosti je pripravená sa aj posledný deň rozlúčiť so zákazníkmi s úsmevom na perách.

Blížil sa čas obeda a postupne sa jedáleň začína napĺňať. Partia robotníkov, ktorá sa prišla posilniť pred namáhavou prácou, sa až na mieste dozvedá, že ich obľúbená vývarovňa končí. „No je to škoda. Nám sa tu veľmi páčilo, pretože v Bratislave už málokde nájdete podobné miesta. Ja osobne som sa chcel vždy dobre najesť a v Karmine sa mi to zakaždým podarilo," prezrádza chlap v špinavých montérkach, ktorý si sadá ku svojim kolegom.

Hneď na to vstúpi do miestnosti ďalší pán, ktorý naopak netají svoje rozhorčenie a smútok. „Chodím sem pravidelne už od roku 1982 a dnešným dňom prichádzam o obľúbené miesto. Vždy som sem rád chodil na zabíjačkové pochutiny a tak si dneska neodpustím dobrú jaternicu," hovorí jeden zo štamgastov, ktorý sa priznáva, že býva neďaleko a nevie si predstaviť kam bude chodiť teraz.

Žiadne rozdiely

Karmina vznikla už v roku 1975. Podľa informácií bola založená na žiadosť komunistov, aby sa mali kde študenti najesť. No neskôr sa stala miestom kde upadali triedne rozdiely a pri pultíkoch sa vedľa seba tlačili ľudia jeden vedľa druhého.

Dôkazom o tom nám neskôr je solventný pán, ktorý kráča do vývarovne v peknom obleku a vyleštených topánkach. Každý by ho tipoval na človeka, ktorý navštevuje iba nóbl reštaurácie.

„Viem, že sa vždy o tomto mieste hovorilo, že neoplýva čistotou a luxusom, ale mne to nikdy neprekážalo. Dnes som sa prišiel rozlúčiť s personálom a trošku zaspomínať na staré časy, ktoré som tu zažil," dodáva muž v stredných rokoch.

A spomínať sa má skutočne načo. Podnik totiž zažil všemožné režimy a niekoľko vlád. No nikdy sa nemenil. Jedinou prestavbou prešiel v roku 2003, keď sa časť priestoru zmenil na krčmu. No Karmina sa vždy snažila byť miestom, kde sa ľudia predovšetkým dokážu dobre najesť a stretnúť svojich priateľov.

Ivan Gašparovič mal rád držkovú polievku

Piatok 19.12.2014 je špeciálnym dňom aj pre majiteľa Miroslava Mravca, ktorý na hostí pôsobí pokojne a uvoľnene. „Viete za tých veľa rokov sme tu mali množstvo zákazníkov, ale ja si vždy spomeniem na bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý sem veľmi rád chodil na držkovú polievku," spomína Mravec.

Ale okrem politických špičiek sem niekedy zavítali aj zaujímaví hostia zo zahraničia. „Niektorí naši známi boli nútení kvôli bývalému režimu ujsť za hranice, ale keď sa po páde železnej opony vrátili na Slovensko vždy prišli do našej prevádzky, lebo vedeli, že sa tu dobre najedia. Chýbalo im jednoducho domácke prostredie a to u nás vždy našli," vysvetľuje majiteľ.

Existenčné problémy Karminy, kedysi nazývanej U mäsiara, nastali prestavbou Starého mosta a rozkopaním Štúrovej ulice. Miroslav Mravec priznáva, že musí vývarovňu zatvoriť kvôli značnému úbytku zákazníkov. Nehovoriac o stále zvyšujúcich sa cenách za energie. Podľa jeho slov nevie čo bude s priestorom ďalej, ale pochybuje, žeby sa podobná prevádzka ešte postavila.

Je teda nutné iba smutne podotknúť, že Bratislavčania strácajú miesto, ktoré neodmysliteľne patrilo k ikonám minulosti.

Vývarovňa Karmina
1
Galéria
Vývarovňa Karmina
10
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM