Rôzne

O podnetoch k občianskemu rozpočtu bude môcť diskutovať aj verejnosť

Hlavné mesto ponúka Bratislavčanom možnosť spolurozhodovania o rozpočte mesta formou občianskeho rozpočtu už od roku 2011.

Ilustračný obrázok k článku O podnetoch k občianskemu rozpočtu bude môcť diskutovať aj verejnosť
Zdroj: TASR

Mesto Bratislava aj tento rok vyčlenilo vo svojom rozpočte 50-tisíc eur na realizáciu projektov z občianskeho rozpočtu, ktorý Bratislavčanom umožňuje rozhodovať o využití časti finančných prostriedkov hlavného mesta.

Burza nápadov

Do konca augusta mohli záujemcovia posielať mestu svoje návrhy do „burzy nápadov“ v piatich kategóriách – doprava a komunikácie, životné prostredie, kultúra, šport a sociálne veci. Teraz sa verejnosť môže zúčastniť prerokovania podaných návrhov, a to v utorok (29. 10.) o 16:30 hod. v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

Do Burzy nápadov 2020 prispelo svojimi projektmi 33 občanov v piatich kategóriách, a to doprava a komunikácie (9), životné prostredie (14), sociálne veci (5), kultúra (2) a šport (3).

„Hlavné mesto posudzuje všetky doručené návrhy a tie, ktoré spĺňajú pravidlá občianskeho rozpočtu a sú realizovateľné, sa dostávajú do verejného prerokovania. Následne, počas dvoch týždňov, od 2. do 14. novembra, bude môcť verejnosť o realizovateľných podnetoch hlasovať,“ informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Hlasovať sa bude dať elektronicky alebo osobne na podateľni magistrátu. Po hlasovaní budú víťazné projekty zaradené do návrhu rozpočtu hlavného mesta na schválenie bratislavského mestského zastupiteľstva.

Spolurozhodujte!

Hlavné mesto ponúka Bratislavčanom možnosť spolurozhodovania o rozpočte mesta formou občianskeho rozpočtu už od roku 2011. Najviac projektov každoročne chodí v oblasti dopravy a životného prostredia. Minulý rok prišlo do burzy nápadov 25 návrhov projektov.

Medzi úspešnými bolo napríklad aj riešenie problému ferálnych mačiek, realizácia novej pitnej fontány v parku na Svoradovej, výsadba nových stromov, vybudovanie retenčnej nádrže na zachytávanie dažďovej vody a jej následné využívanie na zalievanie zelene či vybudovanie bezbariérových priechodov pre chodcov a zjednodušenie pešieho pohybu.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM