Správy

Bratislava nezískala sídlo EMA, bola na štvrtej, nepostupovej pozícii

Európska agentúra pre lieky sa nepresťahuje do Bratislavy, ale do Amsterdamu, Kodane alebo Milána.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava nezískala sídlo EMA, bola na štvrtej, nepostupovej pozícii
Zdroj: TASR

Bratislava bola – podľa diplomatických zdrojov – blízko postupu do druhého kola hlasovania o presídlení Európskej agentúry pre lieky (EMA) v rámci pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Bratislava neuspela

Slovenská republika v pondelok neuspela v súboji o presídlenie Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna do Bratislavy. Po marci 2019 bude teda EMA sídliť v Amsterdame, Kodani alebo Miláne, ktoré postúpili do druhého kola. O tomto výsledku rozhodlo pondelňajšie hlasovanie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Ministri členských krajín EÚ pristúpili k procesu hlasovania s dvojhodinovým meškaním. Najskôr bola na stole EMA, o sídle EBA sa bude hlasovať až po tom, ako bude známy konečný výsledok prvého súboja.

Diplomatické zdroje z prostredia EÚ potvrdili, že ministri začali s prvým kolom hlasovania o sídle EMA krátko po 16.00 h miestneho času. O 16.30 h prišla správa, že prebieha sčítavanie hlasov odovzdaných v prvom kole a krátko nato aj zistenie, že Bratislava prvé kolo hlasovania „neprežila“.

Do druhého kola sa posunuli kandidatúry Amsterdamu, Kodane a Milána, teda členských krajín, na ktorých území už sídlia nejaké agentúry EÚ. Znamená to, že Slovensko v politickom hlasovaní neuspelo s argumentom o regionálne rovnomernejšom prerozdelení agentúr s dôrazom na krajiny, ktoré ešte žiadnu agentúru nehostia.

Obe agentúry – EMA a EBA – budú musieť opustiť Londýn po tom, ako Spojené kráľovstvo koncom marca 2019 vystúpi z Európskej únie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM