Adriana Banásová Rôzne

Bratislava má v súčasnosti už desať nových električiek, do júna majú pribudnúť ďalšie

Po Bratislave začala v uplynulých dňoch premávať ďalšia nová električka, ktorá by mala skomfortniť cestovanie Mestskou hromadnou dopravou. Dopravný podnik informoval, že nové vozidlá budú okrem trasy Dúbravka - Zlaté piesky, premávať aj po iných mestských radiálach.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava má v súčasnosti už desať nových električiek, do júna majú pribudnúť ďalšie
Zdroj: Dnes24.sk

Zatiaľ posledná desiata električka bola v depe Jurajov dvor zložená počas tohto týždňa vo štvrtok, DPB však avizuje, že do začiatku leta sa ich počet zvýši na dvanásť.

V týchto dňoch sa završuje proces homologizácie nového typu vozidla, takže po bratislavských uliciach môžete uvidieť premávať dve električky – jednosmernú aj obojsmernú a to na linke číslo 4.

Oba typy električiek – Škoda 29T aj Škoda 30T sú zatiaľ nasadené na skúšobnú jazdu aj s cestujúcimi. DPB však predpokladá, že v najbližších dňoch bude Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR schválený tento nový typ vozidla už na prevádzku.

V prípade obojsmernej električky bolo v rámci procesu homologizácie potrebné najazdiť 10 tisíc kilometrov, pri jednosmernej, vzhľadom na ich vzájomnú podobnosť postačovalo 3 tisíc kilometrov.

DPB v súčasnosti čaká na schválenie nového typu dráhového vozidla. Po ňom budú zamestnanci DPB pripravovať do prevádzky aj ostatné dodané električky, pričom by mal tento proces trvať približne 2 týždne.

Nové trasy, nové úpravy

Začiatkom júna tohto roku bude do premávky nasadených spolu až dvanásť nových električiek. Premávať však nebudú len na linke číslo 4, ktorá spája Dúbravku so Zlatými pieskami, ale aj na ďalších radiálach, čím sa obslúžia aj iné mestské časti.

DPB v tejto súvislosti zrealizoval opravu tratí tak, aby vyhovovali premávke nových električiek.

Medzi iným boli vykonané opravy: výšková úprava povrchu koľajovej trate pre prejazd nových električiek na Račianskej radiále, na nábreží Ľudovíta Svobodu, Vajnorskej ulici – Zlaté piesky, v úseku Krasňany, na konečnej zastávke v Ružinove – Pošeň, a zároveň aj výšková úprava povrchu koľajovej trate na prepojení Vajnorskej a Račianskej radiály.

Taktiež sa uskutočnili opravy koľajových diletačných zariadení na Radlinského ulici a Vajanskom nábreží, údržba a oprava koľajových výhybiek a tiež oprava koľajových konštrukcií.

Na úsekoch Nábrežie – Rybársky cech sa vykonala regenerácia hlavy koľajnice a regenerácia koľajových konštrukcií na ŽST Nové Mesto, Krížnej a Vazovovej. Vykonala sa taktiež regenerácia koľajníc na Blumentáli a Námesttí Ľudovíta Štúra a oprava hrany nástupišťa na Pionierskej, Černockého, Riazanskej, Malých Krasňanoch, Bielom kríži, Mladej garde, Hečkovej, Zlatých pieskoch a Ursínyho.

Pre nové električky bolo taktiež zabezpečené ovládanie koľajových prestavníkov na Trnavskom Mýte, obratisku v Dúbravke a Ružinove a pri uzle Blumentál.

DPB vyjadril nádej, že cestujúci ocenia komfort nových vozidiel a verejná doprava sa tak stane atraktívnejšou.

Prečítajte si tiež: Po obojsmernej električke bude v Bratislave oddnes jazdiť aj jednosmerná

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM