Eva Sládková Samospráva

Bratislava je na koronavírus pripravená!

Iracionálna panika sa nevyhla ani nášmu mestu. Koncom minulého týždňa ľudia vybrakovali obchody, pričom nakupovali vskutku zvláštne.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava je na koronavírus pripravená!
Zdroj: TASR

Na sociálnych sieťach sa v tejto súvislosti objavilo mnoho vtipov, pričom azda najlepšie vystihol situáciu tento: „Podľa toho, čo ľudia nakupujú, sa zdá, že najlepšou ochranou pred koronavírusom je zasypať sa múkou“ .

Vrakuňa

Výborným príkladom absurdnej obavy je prípad z Vrakune. Starosta mestskej časti Martin Kuruc musel čeliť rozčúlenému rodičovi. „Prišiel sa sťažovať na spolužiaka svojho dieťaťa, ktorý sa vrátil z lyžovačky v Taliansku a trochu v triede zakašľal. Žiadal od nás, aby sme zakázali takýmto deťom chodiť do školy,“ vraví starosta.

Mestská časť nič také samozrejme nemôže urobiť a bolo by to aj zbytočné. Ani tento, ani iný prípad nákazy sa nielen vo Vrakuni, ale ani inde v meste zatiaľ nepotvrdil. „Inštruovali sme zamestnancov škôl, aby robili prísnejšie hygienické opatrenia, ale nič viac zatiaľ ani nie je potrebné," dodáva Martin Kuruc.

Karlova Ves a Staré Mesto

V Karlovej Vsi sú trochu ráznejší. Pedagógovia deťom v škôlkach každé ráno merajú teplotu a ak sa objaví zvýšená, pošlú ho späť domov. Inak sú však odporúčania samosprávy rovnaké, ako tie, čo nás učili už naše staré mamy – dbať na hygienické opatrenia a často si umývať ruky.

„My individuálne komunikujeme s riaditeľmi ZŠ a MŠ nakoľko sa môžu vyskytnúť špecifické prípady detí, ktoré sa vrátili z Ázie, respektíve z Talianska a navštevujú naše školy. Odporúčanie hygienika je 14 dni ostať v domácom prostredí a keď nie sú žiadne príznaky, nie je problém, aby dieťa opäť začalo navštevovať školu. Zároveň vyzývame, aby sa nevyvolávala panika,“ vraví hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Krízový štáb

Samosprávy mestských častí svorne žiadajú, aby sa ľudia upokojili. Ich odporúčania sú veľmi podobné. Zvýšená hygiena sa dodržuje vo všetkých školských zariadeniach, na úradoch aj v kultúrnych a spoločenských priestoroch. Ubezpečujú, že ak by aj koronavírus dorazil do nášho mesta, je na to pripravené. Zástupcovia všetkých mestských častí koordinujú svoj postup s mestom.

„Prednostovia mestských častí na pravidelnej báze komunikujú s magistrátom, výsledkom bude spoločný postup,“ potvrdila nám hovorkyňa Rače Margaréta Cehláriková.

Podľa našich informácií sa má krízový štáb na magistráte stretnúť opäť vo štvrtok.

Don´t panic

V Bratislave zatiaľ žiaden potvrdený prípad koronavírusu nie je. „Rozumieme obavám Bratislavčaniek a Bratislavčanov. Ako mesto sa ale na situáciu, ak by bol vyhlásený núdzový stav, zodpovedne pripravujeme. Zároveň považujeme za rovnako dôležité správať sa adekvátne k aktuálnej situácii a nepodliehať predčasnej panike. Vedenie mesta je v nepretržitom kontakte s odborníkmi, štátnymi a verejnými inštitúciami, Ministerstvom zdravotníctva aj Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí. O ďalšom vývoji v Bratislave budeme aktívne informovať,“ uzatvára magistrát Bratislavy.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM