Samospráva

Nezabudnite. Termín pre daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti je do konca januára

Podanie dane sa týka len nových nehnuteľností alebo pri zmene vlastníctva.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnite. Termín pre daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti je do konca januára
Zdroj: TASR

Bratislavský magistrát upozorňuje, že priznanie k dani z nehnuteľnosti podávajú len fyzické a právnické osoby, ktorým pribudla nehnuteľnosť alebo nastala zmena oproti vlaňajšiemu roku. Informoval o tom hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Daň si netreba počítať

"Daňovník si nemusí v priznaní k dani z nehnuteľností sám vypočítavať daň z nehnuteľností. Musí však uviesť číslo parcely, orientačné číslo a súpisné číslo pri stavbách, číslo bytu pri bytoch a hlavne výmeru nehnuteľnosti.

Údaje sú uvedené v liste vlastníctva k nehnuteľnosti alebo v rozhodnutí odboru katastra nehnuteľností, alebo v zmluve, ktorou nadobudol nehnuteľnosť," spresnil Bubla.

V prípade bezpodielového vlastníctva manželov podáva priznanie len jeden z manželov. V prípade spoluvlastníkov podávajú vlastníci daňové priznanie buď každý do výšky svojho podielu, alebo na základe dohody spoluvlastníkov podá daňové priznanie jeden z nich.

Zmeny a pokuty

Po novom je znížená sadzba dane z pozemkov o 50 percent pre občanov nad 65 rokov, doteraz platilo zníženie len pre starších ako 70 rokov.

Pokuta za nepodanie daňového priznania v lehote je od piatich do 3000 eur podľa závažnosti priestupku.

Do predmetu zdanenia patria okrem bytových, nebytových priestorov a pozemkov aj napríklad objekty podzemných garáží, ambulantných stánkov a prenosných trafostaníc.

„Priznanie k dani z nehnuteľností je možné podať klasicky poštou, osobne alebo elektronicky. K elektronickému podaniu je potrebné mať elektronický občiansky preukaz a službu je možné vybaviť na webe www.esluzbyba.sk,“ podotkol hovorca.

Osobne s výpisom

Okrem elektronickej formy je možné podať daňové priznanie poštou alebo osobne v podateľni oddelenia miestnych daní a poplatkov na Blagoevovej ulici 9 v Petržalke.

„V prípade, že sa daňovník rozhodne podať daňové priznanie osobne, odporúčame vziať si so sebou výpis z katastrálneho portálu, aby mal daňovník so sebou všetky údaje, ktoré bude vypĺňať. Ak daňovník podáva priznanie k dani z nehnuteľnosti poštou, je dobré uviesť email alebo telefonický kontakt. V prípade potreby bude kontaktovaný,“ priblížil Bubla.

Časté chyby

Medzi najčastejšie chyby daňovníkov býva chýbajúci podpis daňovníka, nevyplnené priľahlé pozemky či nesprávne zaradenie nehnuteľnosti pri právnických osobách.

Bratislava od 1. januára zvýšilo daň z nehnuteľnosti na svojom území. Všetky potrebné informácie o nových sadzbách dane z nehnuteľností, aj kalkulačka výpočtu je aj na webovej stránke mesta Bratislava.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM