Správy

Borguľa požiadal Američanov o navrátenie pôvodnej tváre Hviezdoslavovmu námestiu

Včera poslal Martin Borguľa, poslanec mesta a predseda Klubu pre Bratislavu Adamovi Sterlingovi, veľvyslancovi USA na Slovensku otvorený list.

Ilustračný obrázok k článku Borguľa požiadal Američanov o navrátenie pôvodnej tváre Hviezdoslavovmu námestiu
3
Galéria

V liste Sterlinga vyzýva, aby rešpektoval zákony Slovenskej republiky a sprístupnil priestor pred ambasádou Bratislavčanom, nakoľko k uvedenému priestoru nemá ambasáda žiadny právny titul.

Nelegálne okupovanie

„Americkej ambasáde vypršala nájomná zmluva, k priestoru pred ambasádou teda nemá žiadny právny vzťah. Preto som v liste požiadal veľvyslanca USA, aby sprístupnil tento priestor Bratislavčanom,“ povedal poslanec Martin Borguľa.

V liste ďalej žiada veľvyslanca, aby odstránil plot okolo ambasády, ktorý dlhodobo špatí vzhľad historického Hviezdoslavovho námestia.

„V liste som pána veľvyslanca vyzval, aby ukončil nelegálne okupovanie a zabratie priestoru, ku ktorému nemajú nájomný vzťah a aby podnikol opatrenia na odstránenie železného oplotenia,“ povedal na záver Martin Borguľa. Sprístupnením priestoru pred budovou ambasády verejnosti by tak mal splniť vôľu Bratislavčanov vrátiť Hviezdoslavovmu námestiu jeho pôvodnú tvár bez železného oplotenia. Námestie by mohlo opäť slúžiť obyvateľom a návštevníkom nášho hlavného mesta.

Plot by mal zmiznúť

Bratislava prenajala svoje pozemky na Hviezdoslavovom námestí veľvyslanectvu USA v roku 2005 na desať rokov. Americká ambasáda pozemky využila na postavenie bezpečnostného plotu pred svojím sídlom, ktorý ju mal chrániť pred prípadným útokom. Nájomné bolo dohodnuté vo výške 0,03 eur za celý predmet nájmu.

Desaťročná nájomná zmluva mala vypršať veľvyslanectvu vo februári 2015. V roku 2014 mestské zastupiteľstvo Bratislavy schválilo predĺženie nájmu do 15. augusta 2016 s podmienkou, že ambasáda z predmetu nájmu odstráni parkovacie miesta a skladovacie priestory.

V júni zastupiteľstvo schválilo predĺženie nájmu do roku 2019, s tým, že veľvyslanectvo malo platiť za pozemok ročne 481-tisíc eur. Poslanci Bratislavy na septembrovom rokovaní mestského zastupiteľstva odmietli predĺžiť prenájom mestských pozemkov pred budovou veľvyslanectva USA na Hviezdoslavovom námestí, čo by malo znamenať, že zmizne bezpečnostný plot na pozemku.

Čítajte aj: Americkej ambasáde nepredĺžili zmluvu, železný plot je oddnes čiernou stavbou

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM