Maros Palesch Iné športy

Bojovalo sa do posledného metra

BRATISLAVA - DUNAJSKÁ STREDA. Predposledný prázdninový víkend bol aj predposledným pretekárskym stretnutím cestných skútristov v seriáli Medzinárodných Majstrovstiev SR Scooter 2011 a zároveň záverom sezóny pretekov jednotlivcov.

Počasie na motokárovom okruhu Karting 2001 v Dunajskej Strede, ktorý sa tentokrát jazdil opačne, prialo jazdcom, tak počas voľných tréningov v sobotu, ako aj počas pretekárskeho dňa, v nedeľu. Dovolenkové obdobie sa síce podpísalo na účasti, no preteky napriek tomu nestratili na atraktivite, zúčastnilo sa ich tridsaťštyri jazdcov Slovenska, Česka a Maďarska v kubatúrach Keeway, Street, Sport, Racing, Suzuki a Open.

Na nedeľnom rannom zasadaní jury rozhodla o zmiešanom štarte v oboch súťažných rozjazdách, takže na štartovací rošt sa súčastne postavila osemnástka jazdcov kubatúr Keeway a Street. Po nich šestnástka jazdcov tried Sport, Racing, Suzuki a Open. Taktizovalo sa už od skorého rána, manažéri teamov a najmä otcovia, ktorým adrenalín stúpal už v meraných tréningoch, poháňali alebo upokojovali svojich zverencov, prerátavali možné dosiahnuté body, v prípade umiestnenia jazdca tak alebo onak. Nielen na trati, ale aj v depe bolo cítiť športovú atmosféru a boj o každú stotinu sekundy a každý bodík v tabuľke v smere nahor.

Po odštartovaní prvej spoločnej pätnásťminútovky tried Street a Keeway sa na špici suverénne usadil najmladší jazdec Lukáš Hypský a z kola na kolo predlžoval svoj náskok medzi druhým Lukášom Há a tretím, čechom Tomášom Blahom. Situácia sa opakovala aj v druhej súťažnej rozjazde, kde len na tretej priečke vystriedal Tomáša Blahu jeho brat Lukáš, takže druhú rozjazdu ukončili traja Lukášovia na prvých troch miestach. Prvý Hypský, druhý Há a tretí Blaha. Lídrom MMSR Scooter 2011, v triede Street, je však Lukáš Há, ktorému sa počas celej sezóny podarilo nazbierať 200 bodov v celkovom hodnotení sezóny.

V triede Keeway sa o prvenstvo bili v dvoch rozjazdách traja jazdci, Ján Pavlík, ktorý vyhral prvú, Michal Nemčovič, ten ukoristil zlato v druhej jazde a Martin Janega, ktorému patrilo druhé miesto v oboch súťažných jazdách a to mu bohate stačilo na celkové prvenstvo v MMSR Scooter 2011. Majster v Keewayoch zaknihoval celkovo 210 bodov.

Kubatúra Sport bola do poslednej chvíle nečitateľná, pretože skúter Tomáš Nižňana štrajkoval a nechcel podávať výkony, čo sa prejavilo najmä štvrtým miestom v prvej jazde, ktorú suverénne vyhral český pretekár Karel Juřena. Zlato v druhej rozjazde patrilo Máriovi Majerovovi, za ním dojazdil na druhom mieste Tomáš Nižňan, ktorého však bodový súčet vyniesol v celkovom hodnotení MM SR Scooter 2011 na prvé miesto a stal sa tak Majstrom v triede Sport s počtom 182 bodov.

V triede Suzuki, ktorá je záležitosťou maďarských jazdcov sa na štart postavili len Janos Lovas a Viktor Tiszay, ktorí skončili preteky s rovnakým počtom bodov. Prvú jazdu vyhral Lovas, druhú Tiszay, ktorému to v celkovom súčte ročníka spravilo 135 bodov, čo ho vynieslo na pozíciu Majstra MMSR Scooter 2011 v triede Suzuki.

V Racingoch mal prvenstvo suverénne pod kontrolou, počas oboch súťažných rozjázd, skúsený maďarský jazdec Atilla Magda. Zahanbiť sa však nedal ani český mladík Pavel Gellner, ktorý bojoval do posledného metra, no skúsenosť zvíťazila nad mladosťou a zlato patrilo Magdovi. Žiaľ, veľkou škodou bol pád Lukáša Sula, ktorý ho vyradil z bojov o medajle. V celkovom súčte MMSR Scooter 2011 má Atilla Magda 170 bodov a teda stal sa Majstrom v triede Racing.

V kubatúre Open bojovali o prvé tri priečky dvaja slováci, Martin Nemčovič, Martin Gudába a maďarský jazdec Tamás Galántai. Gudábov skúter si povedal, že Martinovu pretekársku sezónu ukončí predčasne a jeho motor sa v prevej súťažnej jazde doslova rozsypal. Tamás Galántai síce bojoval, no ostrieľaný šenkvičan Martin Nemčovič nenechal nič na náhodu a prvenstvo si kontroloval počas oboch jázd a preteky suverénne vyhral. Celkovým ročným súčtom je číslo 196, čo mu prinieslo titul Majstra v kubatúre Open v MMSR Scooter 2011.

Čo dodať na záver? Aj tieto preteky v Dunajskej Strede opäť potvrdzujú, že cestné skútre sú progresívne rozvýjajúcou sa disciplínou motoristického športu nielen na Slovensku, ale aj na medzinárodnom poli, svojou atraktivitou neustále priťahujú viac a viac mladých súťaživých ľudí , čím prispievajú k stálemu rozvoju tejto disciplíny.

Autor + foto: Maroš Palesch, hovorca SAS

SCOOTER_DS
99
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM