Michaela Katonová Samospráva

Bezpečný ženský dom v Petržalke bude v prevádzke začiatkom budúceho roka

Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja navštívili Bezpečný ženský dom, aby sa oboznámili s aktuálnym stavom po rekonštrukcii. Bratislavská župa sa dlhodobo venuje problematike pomoci ženám a ich deťom, na ktorých je páchané násilie, pretože na Slovensku bezpečné ženské domy stále absentujú.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečný ženský dom v Petržalke bude v prevádzke začiatkom budúceho roka
Zdroj: Dnes24.sk

Bezpečný ženský dom sa nachádza v budove, ktorú má Bratislavský samosprávny kraj vo svojom vlastníctve. Tá prešla kompletnou vnútornou i vonkajšou rekonštrukciou, nakoľko bola v nevyhovujúcom stavebno-technickom stave. Budova je teraz nielen zrekonštruovaná, ale aj bezbariérová.

V Bezpečnom ženskom dome nájdu svoje útočisko ženy a matky s deťmi, ktoré sa stali obeťami násilia. Okrem ubytovania tu nájdu aj odbornú, psychologickú, právnu aj terapeutickú pomoc.

„Zariadenie bude otvorené začiatkom budúceho roka a bude mať kapacitu šesť rodinných miest,“ povedal riaditeľ Odboru komunikácie a propagácie Peter Húska.

Projekt realizuje bratislavská župa v spolupráci s občianskymi združeniami Domov Dúha a Brána do života. Financovaný je z rozpočtov Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Nefinancujúcim partnerom je nórske krízové centrum Glamdal Krisensenter IKS. Vklad BSK do tohto projektu bol viac ako 190 – tisíc eur.

Bratislavský kraj aktívne pracuje na skvalitňovaní služieb pre ženy zažívajúce domáce násilie. V rámci projektového partnerstva s Občianskym združením Brána do života budú v krízovom centre v Petržalke rozšírené a skvalitnené poskytované služby a zabezpečená bezbariérovosť pre imobilné klientky.

Budovanie Bezpečných ženských domov považuje župa za dôležitý krok k pomoci ženám, matkám a deťom, na ktorých je páchané násilie.

Prečítajte si tiež: Týka sa všetkých, no väčšina pred ním zatvára oči. Bezdomovectvo v Bratislave je vážny sociálny problém

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM