Kultúra

Ako vyzerala Európa v 20. storočí? Nazrite do jej dejín na originálnej výstave

V parku pred Kinom Mladosť na Hviezdoslavovom námestí si v týchto dňoch môžete prezrieť panelovú výstavu Diktatúra a demokracia v storočí extrémov.

Ilustračný obrázok k článku Ako vyzerala Európa v 20. storočí? Nazrite do jej dejín na originálnej výstave
6
Galéria

Nadácia Konrada Adenauera prezentuje v týchto dňoch výstavu Diktatúra a demokracia v storočí extrémov, ktorá dokumentuje dejiny Európy v 20. storočí.

V rámci výstavy si môžete prezrieť 190 unikátnych historických fotografií z viacerých európskych archívov, ktoré rozprávajú dejiny Európy ako dramatický príbeh boja medzi slobodou a tyraniou či medzi demokraciou a diktatúrou.

O čom je výstava

V dejinách nenájdeme obdobie, ktoré by bolo poznačené neľudskosťou takých gigantických rozmerov ako minulé storočie. Zároveň nikdy predtým Európania nezažili takú mieru slobody a uplatňovania ľudských práv, akú máme možnosť zažívať v posledných desaťročiach.

Výstava však končí optimisticky – zjednotením Európy. Zachovanie mieru, rozvoja a demokracie však nie je samozrejmosťou ani v súčasnosti, keď čelíme novým výzvam, najmä populizmu alebo extrémizmu. Výstava je tak významným príspevkom v aktuálnej celospoločenskej diskusii o budúcnosti zjednotenej Európy a demokracie vôbec.

Súbor 26 veľkoformátových plagátov vytvorila Nadácia pre analýzu Jednotnej Socialistickej strany bývalej NDR v spolupráci s významnými novinármi a historikmi už v roku 2014. Výstava vznikla pri príležitosti 100. výročia vypuknutia prvej svetovej vojny, 75. výročia začiatku druhej svetovej vojny a 25. výročia pádu Berlínskeho múru.

Jedinečnú výstavu si môžete pozrieť v parku na Hviezdoslavovom námestí do 3. apríla 2017.

Výstava Diktatúra a demokracia v storočí extrémov
6
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM