Alexandra Húsková Rôzne

Ako by mohli vyzerať kvetináče v uliciach Bratislavy? Zelená hliadka vyhlásila "tender" na estetický kvetináč

Tyrkysová farba kvetináčov Zelenej hliadky sa mnohým ľuďom nepáči. Aktivisti preto vyhlásili výzvu na "burzu nápadov" a žiadajú ľudí o zasielanie návrhov estetickejších kvetináčov. Zelená hliadka nimi upozorňuje na porušovanie predpisov, či živelné parkovanie.

Ilustračný obrázok k článku Ako by mohli vyzerať kvetináče v uliciach Bratislavy? Zelená hliadka vyhlásila "tender" na estetický kvetináč
Zdroj: Dnes24.sk

Aktivisti Zelenej hliadky sa už piaty rok snažia o skultúrnenie života v hlavnom meste. Okrem mnohých verejnoprospešných aktivít sa venujú aj osadzovaniu rozmernejších kvetináčov ako zábran proti parkovaniu áut, či ich jazdeniu po chodníkoch.

Kvetináče majú byť len dočasným riešením problémov. Zelená hliadka nimi chce mesto upozorniť na problematické miesta a vyburcovať kompetentných k vytvoreniu trvalého riešenia.

„Prednedávnom sa zniesla na nás spŕška kritiky ohľadom "neestetickosti“ našich kvetináčov. Preto sme si povedali, že skúsime takto verejne, cez výzvu nájsť nový dizajn pre sezónu roku 2016," uviedol Matúš Čupka.

Prečítajte si aj: Ako sa vám páči súčasná podoba Šafárikovho námestia?

Ambíciou nie je robiť dizajnérske, ani umelecké diela pre ulicu. Trocha estetickosti ale určite nezaškodí.

„Akokoľvek, aj keď sú kvetináče len dočasnou vecou na ulici, chceme aby to nejak vyzeralo a neurážalo oko okoloidúceho. Preto robíme verejnú výzvu na dizajn našich kvetináčov,“ uviedol Matúš Čupka.

Zadanie pre návrhy kvetináčov:

  1. Kvetináč sa musí dať vyrobiť v amatérskej dielni. Kvetináče vyrábajú dobrovoľníci, nie vysoko kvalifikovaný personál.
  2. Výroba nesmie vyžadovať špeciálne nástroje ani náročné / komplikované výrobné postupy. V dielni sú k dispozícií štandardné nástroje – vŕtačka, priamočiara píla, hobľovačka, pracovať sa dá aj s betónom a k dispozícii sú aj bežné ručné nástroje na opracovanie dreva.
  3. Výroba jedného kvetináča by nemala zabrať viac ako jeden, maximálne dva dni.
  4. Cena materiálu na výrobu jedného kvetináča nesmie presiahnuť 50 eur.
  5. Kvetináč musí byť maximálne odolný voči vplyvom počasia, vandalizmu, snahe o rozbitie, odcudzenie či premiestnenie.
  6. Kvetináč však musí byť transportovateľný na miesto určenia (maximálne 2 osobami).

Návrhy – skica, nákres s popisom môžete posielať Zelenej hliadke v priebehu tohto týždňa do nedele večera. Návrhy budú uverejnené na profile Zelenej hliadky na sociálnej sieti v pondelok, 22. februára.

Verejným hlasovaním ľudia môžu vybrať najlepší, ktorý potom členovia Zelenej hliadky zrealizujú a otestujú v uliciach Bratislavy.

Prečítajte si aj: Upratujú Bratislavu, aby sa jej obyvatelia cítili lepšie. Za tieto miesta sa vďaka dobrovoľníkom už nemusíme hanbiť

Zdroj foto:Zelená hliadka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM