Nina Táborská Rôzne

Upratujú Bratislavu, aby sa jej obyvatelia cítili lepšie. Za tieto miesta sa vďaka dobrovoľníkom už nemusíme hanbiť

Zelená hliadka začala minulý rok naplno organizovať akcie SpotFix, ktorých cieľom je ukázať, že starostlivosť o ulice nespočíva len vo vysypávaní odpadkových košov či kosení trávy. Uplynulý rok sa podarilo uskutočniť 15 takýchto akcií. Každá z nich urobila naše ulice krajšími.

Ilustračný obrázok k článku Upratujú Bratislavu, aby sa jej obyvatelia cítili lepšie. Za tieto miesta sa vďaka dobrovoľníkom už nemusíme hanbiť
Zdroj: Dnes24.sk

Všetko sa dá, keď sa chce…

“Keby každý jeden z nás zodvihol zo zeme čo i len jednu cigaretovú škatuľku či plechovku, do mesiaca je Bratislava čistá,” hovorí aktivista Matúš Čupka, zakladateľ Zelenej hliadky.

V uplynulom roku sa podarilo občianskemu združeniu zorganizovať dokopy pätnásť SpotFix akcií. “V roku 2014 sme absolvovali niekoľko pilotných SpotFixov. V rámci nich sme testovali ochotu našich “interných” dobrovoľníkov, ako aj širšej verejnosti, podieľať sa na tomto novom type aktivít. Rovnako sme sledovali záujem s odozvou verejnosti, pričom ani jedno ani druhé nesklamalo a tak sme sa vrhli v roku 2015 naplno do tejto novej výzvy,” vysvetľuje Matúš Čupka.

Hoci občianske združenie začalo klásť podstatne väčší dôraz na problematiku verejných priestorov, neobišli ani čierne skládky. Tie sa tvoria v každej mestskej časti. Zelená hliadka uskutočnila celkovo 26 akcií, v rámci ktorých sa dobrovoľníkom podarilo vyzbierať 86,9 ton odpadu.

„V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o významný pokles, nazbierali sme o 84 ton menej, ale v roku 2014 sa nám podarilo postrčiť magistrát, aby začal zbierať väčšie množstvo odpadu a tak sme v uplynulom roku už nemuseli prepínať svoje sily,“ uviedol Matúš Čupka.

Za tieto miesta sa už vďaka uskutočneným SpotFixom nemusia obyvatelia mesta hanbiť:

  1. Spotfix – čistenie ŽST Vinohrady
  2. SpotFix – natieranie zábradlia Račianskej ulice
  3. SpotFix – zasypanie nebezpečnej diery pri obytnom dome Pentagon
  4. SpotFix – úprava zarastenej cyklotrasy a chodníkov Dolnozemskej ulice
  5. SpotFix – oprava hrboľatého chodníka na Odborárskej ulici
  6. SpotFix – úprava kolobežkárskej dráhy na Medzijarkoch
  7. SpotFix – úprava a vysadenie zelene na Hálkovej
  8. SpotFix – čistenie Patrónky
  9. SpotFix – asfaltové pampúchy na Prístavnom moste
  10. SpotFix – oprava rozjazdeného rohu na Kollarovom námestí
  11. SpotFix – revitalizácia zábradlia na Mamateyovej
  12. SpotFix – čistenie cyklotrasy v Mlynskej doline
  13. SpotFix – natieranie zábradlia Vajnorskej
  14. SpotFix – nové reflexné prvky na križovatke Jarošova – Kukučínova
  15. SpotFix – Vyčistenie grafitov na Mostw Apollo

Zelená hliadka Bratislavy

Dobrovoľnícka iniciatíva začala svoju činnosť ešte v roku 2011. Zelená hliadka predstavuje združenie aktívnych občanov, bojovníkov s odpadom, ktoré sa venuje témam čiernych skládok či odpadovému hospodárstvu, poukazovaniu na bariéry v hlavnom meste prostredníctvom iniciatívy Zelený asfalt, či vizuálnemu smogu, teda prehlcovaniu mesta reklamou.

Okrem toho sa hliadka aktívne venuje aj parkovaniu na chodníkoch. Značky vymedzujúce priestor pre autá si môžete všimnúť na viacerých miestach v Bratislave. V roku 2015 začalo združenie experimentovať s akciami SpotFix.

Celý zoznam SpotFixov z roku 2015 s fotoga­lériami nájdete TU.

Foto: Zelená hliadka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM