Nina Táborská Rôzne

Akadémia extrémnych športov pri Rendezi už má právoplatné stavebné povolenie. Kedy sa začne stavať?

Pri Starom Letisku vyrastie prvá akadémia extrémnych športov na Slovensku. Unikátnosť projektu má spočívať v jeho technickom zázemí pre rozvoj pohybu v adrenalínových športoch ako snowboarding, freesking, parkour, skateboarding, BMX či wakeboarding.

Ilustračný obrázok k článku Akadémia extrémnych športov pri Rendezi už má právoplatné stavebné povolenie. Kedy sa začne stavať?
Zdroj: Hangair

Slovenský hokejista Dominik Graňák spolu s jeho bratom Adamom a ďalšími odborníkmi v oblasti športu sa na konci roka 2015 chystali otvoriť akadémiu extrémnych športov pod názvom Hangair. Projekt však čakal na udelenie právoplatného stavebného povolenia. To sa napokon podarilo získať práve koncom roka 2015. „Aktuálne máme právoplatné stavebné povolenie a sme v poslednom kole výberu generálneho dodávateľa stavby. V pondelok by malo padnúť definitívne rozhodnutie. Očakávame ešte klasické administratívne dolaďovanie zmlúv a dohôd a koncom apríla – začiatkom mája by sme radi začali stavbu,“ povedal pre Bratislava24.sk Adam Graňák.

Nový Hangair má vyrásť na ploche takmer tritisíc metrov štvorcových v areáli bývalého letiska vo Vajnoroch. V športovej hale tvorenej z troch častí, sa bude môcť podľa predloženého projektu naraz pripravovať až 70 športovcov.

V jednej z častí Hangairu bude prebiehať pohybová príprava a gymnastika, druhá časť bude vyhradená pre tri umelé skoky s rôznou náročnosťou od začiatočníkov až po profesionálov a pre umelý svah. Tretia časť bude patriť rôznym profilom skateboardových prekážok a lezeckej stene.

Projekt Hangair sa začal rozvíjať už v roku 2012, kedy vznikla prvá idea o vybudovaní priestoru pre extrémne športy pod jednou strechou, informujú autori projektu na oficiálnej stránke. Prvotná idea prešla niekoľkými zmenami a úpravami a v roku 2014 vznikla finálna predstava o „vlastnom pozemku a budove, ktorá bude na mieru ušitá tréningovému procesu od úplných začiatočník až po profi športovcov“.

V rámci strednej Európy ide o prvý projekt podobných rozmerov. „Každý deň sme pracovali s ľuďmi, ktorí tieto športy robia a živia sa nimi. S nimi spolupracujeme, aby sme na nič nezabudli a športovci dostali servis, aký si zaslúžia. Je to o tom, aby sme tu vychovali nové talenty v extrémnych športoch. Chceme im vytvoriť prostredie, aby mohli súťažiť a zaradiť sa medzi svetovú špičku,“ povedal pre TASR po uvedení projektu Adam Graňák.

Do projektu sú okrem Dominka a Adama Graňáka zainteresovaní aj ďalší slovenskí špičkoví športovci v roli poradcov, ako gymnasta Samuel Piasecký, wakeboardista Milan Purdeš, či snowboardistka Baša Števulová.

Prečítajte si tiež: Stanica Nivy bude druhým najväčším nákupným centrom na Slovensku

Hangair
13
Galéria
Zdroj: Hangair
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM