Nina Táborská Iné športy

Dobrá správa pre milovníkov športu: Vo Vajnoroch vyrastie prvá akadémia extrémnych športov na Slovensku

Slovenský hokejista Dominik Graňák sa na konci roka chystá otvoriť prvú akadémiu extrémnych športov na Slovensku pod názvom Hangair. Jej unikátnosť spočíva v technickom zázemí pre rozvoj pohybu v adrenalínových športoch ako snowboarding, freesking, skateboarding, BMX či wakeboarding.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre milovníkov športu: Vo Vajnoroch vyrastie prvá akadémia extrémnych športov na Slovensku
Zdroj: TASR

Na prvom projekte podobných rozmerov v strednej Európe manažérsky spolupracuje aj Graňákov brat Adam či ďalší odborníci v oblasti športu.

Hangair je umiestnený v bratislavskej mestskej časti Vajnory s rozlohou takmer troch kilometrov štvorcových. V hale sa naraz môže pripravovať až 70 športovcov a tvoria ju tri časti.

Prvou je gymnastika a pohybová príprava, druhá časť bude vyhradená pre tri umelé skoky s rôznou náročnosťou od začiatočníkov až po profesionálov a umelý svah. Tretia bude patriť rôznym profilom skateboardových prekážok a lezeckej stene.

Projekt bratov Graňákovcov

S nápadom prišiel za Dominikom Graňákom jeho brat Adam. „Pamätám si na to dobre, bolo to asi pred dvoma rokmi, keď s týmto nápadom prišiel. Hľadali niekoho, kto by ich v tom podporil. Oslovili v prvom rade mňa a priznám sa, že v tom momente som konkrétnu predstavu nemal. Nejakým spôsobom ma to oslovilo a vedel som, že to dlho potrvá, kým všetko premeníme na realitu. Teraz je projekt na svete,“ uviedol na úvod pondelňajšieho stretnutia s novinármi Dominik Graňák.

V jeho prípade zavážil najmä fakt, že ho oslovil práve brat. „S rodinou ma podporoval odmalička, teraz je možno čas na to, aby som mu to vrátil,“ uviedol skúsený slovenský reprezentant a na margo projektu pre extrémne športy dodal: „Páčia sa mi tieto športy a ľudia z tejto komunity sú mi sympatickí. Aj preto som sa rozhodol do toho ísť.“

Jedinečná akadémia v Bratislave

História nepamätá veľa nápadov podobných hál, ktoré by ľudia premenili na realitu. Prvá vznikla v americkej Pennsylvánii v roku 1969 pod názvom Woodward Camp. V USA následne vyrástli ešte ďalšie tri podobné športoviská, ďalšie by sa malo nachádzať aj v čínskom Pekingu. V Európe vznikla prvá takáto akadémia v roku 2003 vo švajčiarskom Laaxe.

V rámci strednej Európy však ide o prvý projekt podobných rozmerov. „Každý deň sme pracovali s ľuďmi, ktorí tieto športy robia a živia sa nimi. S nimi spolupracujeme, aby sme na nič nezabudli a športovci dostali servis, aký si zaslúžia. Je to o tom, aby sme tu vychovali nové talenty v extrémnych športoch. Chceme im vytvoriť prostredie, aby mohli súťažiť a zaradiť sa medzi svetovú špičku,“ dodal Adam Graňák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM